BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményítenek a raktárbérlők

Sokan újratárgyalják a bérleti szerződésüket, és kedvezményeket kérnek

Mintha lassult volna az újabb gyáli logisztikai központ fejlesztésének kivitelezése. Már jó ideje építik a bevezető utat, s vannak ugyan nagy célgépek a már kész csarnok körül, de még mindig várat magára az átadás. A fejlesztő lassítása nem meglepő, hiszen ezen az alpiacon is érezhető: jóval kevesebb az üzletkötés, a bérlők még alacsonyabb díjakra és kedvezményekre várnak, újratárgyalják a szerződéseiket, a fejlesztők meg eleve nem indítják el új beruházásaikat.

Mindezt alátámasztja a Colliers International friss összegzése is, amelyből kiderül, az üresedési ráta jelentős növekedést mutat, főként az újonnan átadott épületek miatt. „A szerződéskötéseket nyomon követve a kisebb területek és a városi logisztikai központok a kelendőbbek” – mutat rá a főbb trendekre Beck Tamás, a tanácsadó ipari divíziójának igazgatója.


 
A múlt év elején még minden szakértő közel 400 000 m2 új spekulatív csarnok megépítését prognosztizálta. A várakozáshoz képest 92 százalék realizálódott a jelen időszakra, ezzel a budapesti spekulatív ingatlanállomány 1 051 000 m2-re bővült. Ennek egynegyede viszont üresen állt az első fél év utolsó napján. A bérlői igények szerint készülő épületek piacán jelentős új tranzakcióról nem született ebben az időszakban. Néhány, még tavaly leszerződött épület elkészült, így az ilyen típusú ingatlanállomány csaknem 470 000 m2-t tett ki.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.