BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az ágyak méretét is egységesítik - rendeletben szabályozzák a hazai szálláshelyeket

A magán-, a kereskedelmi és a falusi (agro) szálláshelyeket közös szabályok alá vonja a kormány a jövő év elején, az erről szóló kormányrendelet tervezete az Önkormányzati Minisztérium honlapján olvasható, az idegenvezetőkről szóló rendelet-tervezettel együtt.

A rendelettervezet nyolc szálláshelyet különböztet meg, amelyek a következők: szálloda, gyógyszálloda, panzió (fogadó), kemping, üdülőház (bungaló), közösségi szálláshely, egyéb szálláshely (ilyen a fizető vendéglátás), illetve a falusi szálláshely.

Az üzemeltetési engedélyt valamennyi típusra a szálláshely fekvése szerinti jegyző adja ki, ő ellenőrzi a hatósági szabályok betartását is. Kisebb jogsértésnél csak figyelmeztet a jegyző, majd ideiglenesen bezáratja a szálláshelyet. Ha a vendég élete, egészsége és testi épsége van veszélyben, akkor azonnali hatállyal zárják be a szálláshelyet. Ha engedély nélkül üzemel a szálláshely, akkor az üzemeltetőre 100 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a jegyző.

A tervezet melléklete meghatározza a különböző szálláshelyek fizikai jellemzőit is. Például a kétágyas szállodai szoba minimális mérete 12 négyzetméter, az ágyaknak pedig legalább 80-szor 190 centimétereseknek kell lenniük. Ugyanez vonatkozik a panziókra is. A közösségi szálláshelyen a lakóhelyiségeket nemenként kell elkülöníteni, és ágyanként legalább 4 négyzetméter alapterület a norma.

Az Önkormányzati Minisztérium honlapján egy miniszteri rendelet-tervezet pedig az idegenvezetői tevékenységet szabályozza. A Magyarországon letelepedett idegenvezetőnek jelenleg előzetes engedélyt kell kérnie a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. Októbertől elég lesz bejelenteni azt, hogy valaki idegenvezetőként kíván ténykedni Magyarországon, de a szakmai - képzettségi - feltételeknek továbbra is meg kell felelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.