BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot bukott a Gazprom

61 százalékkal csökkent a Gazprom haszna az első negyedévben a jelentősen emelkedő működési költségek hatására.

A márciussal záruló három hónapban 14 százalékkal emelkedtek az eladások az előző év azonos időszakához képest – az export volumen drasztikus csökkenését a magasabb árak ellensúlyozták – jelenti az AFP.

A vállalat nettó profitja 61 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben, a működési költségek ugyanis jelentősen megnövekedtek. A közép-ázsiai drágulás eredményeképpen a világ legnagyobb gázipari cége kénytelen volt 174 százalékkal magasabb áron vásárolni a gázt.

A számok ennek ellenére kellemes meglepetés okoztak a Dow Jones Newswires elemzőinek, akik 2,77 milliárd dolláros profitot vártak a Gazpromtól.

Annak ellenére, hogy a cég által exportált gáz mennyisége 33 százalékkal csökkent, a Gazprom Európában 24 százalékkal több gázt adott el ebben az időszakban. A volt szovjet tagköztársaságoknak az első negyedévben 61 százalékkal kevesebb gázt adott el a vállalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.