BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkoló adatok: tízezer milliárd dolláros veszteség

Az ingatlanpiac bukott legtöbbet a gazdasági válsággal, a Fed viszont még nyert is rajta

Több mint 10 000 milliárd dollár veszteséget okoz a világnak a gazdasági válság – számítja a Commerzbank. A német pénzintézet elemzői szerint 2009 végéig világszerte közel 10 500 milliárd dollárnyi veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a gazdasági szereplők, és ezzel megvalósul Joseph Stiglitz közgazdasági Nobel-díjas tavaly augusztusban, tehát még a Lehman Brothers csődje előtt tett – akkor mindenki által vészmadárkodásnak nevezett – jóslata.

A Bloomberg adatai szerint az amerikai jelzálogpiaci válság kezdete (2007. harmadik negyedéve) óta a pénzintézetek 1600 milliárd dollárnyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A Commerzbank szerint az amerikai és brit lakóingatlanok értékvesztése ennek közel háromszorosára, 4650 milliárd dollárra rúghat 2009 végéig, és további mintegy 4200 milliárdot tesz ki a világgazdaság tavalyi és idei lassulásából, illetve visszaeséséből fakadó kár, ha azt feltételezzük, hogy a krízis nélkül a korábbi évek átlagának megfelelő ütemben bővült volna a globális GDP.

A 10 473 milliárd dolláros veszteség nagyjából háromszor nagyobb Németország éves hazai össztermékénél, és bő egyhatoda a világ teljes gazdasági kibocsátásának (lásd grafikonunkat). Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza a Die Weltben kifejtette: a veszteségek még sokáig megmaradnak, tehát a becsléseknél használt 2009. végi cezúrát csak technikai okok indokolják.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.