BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

20 milliárd a GM-nek - "Nem hiszem, hogy viszontlátjuk"

Az Obama-kormány korábbi autóipari megbízottja szerint az amerikai állam GM-részesedésének értéke mostanra felére csökkent és az autógyártónak kifizetett támogatásból 20 milliárd dollárt valószínűleg nem látnak viszont az adófizetők. Steven Rattner ennek ellenére kitart a kabinet döntései mellett.

Steven Rattener most először nyilatkozott hosszabban azóta, hogy felhagyott az Obama-kormány autóipari munkacsoportjának vezetésével. Mint mondta, az amerikai állam GM-beli részesedésének értéke jelenleg mintegy 25 milliárd dollárra rúg, ez a General Motorsba pumpált támogatások felét teszi ki – írja a Washington Post.

Rattner úgy látja, jó esély van arra, hogy a reorganizációhoz kötött 30 milliárd dolláros támogatást visszakapják az adófizetők, arra azonban nem sok esély van, hogy a korábban kifizetett 20 milliárd dollárt "valaha viszontlátja" az állam. A kabinet volt tagja megvédte az autógyártókkal kapcsolatos döntéseket, mondván: a GM és a Chrysler csődje rövidtávon 1 millió munkahely megszűnésével járt volna. Az autóipari szakértő úgy látja, az ország nem viselte volna egy General Motors méretű autógyár csődjét.

Ugyanakkor Rattner a Fortune-ban megjelenő írásában leszögezte: bár mindenki tudja, hogy a detroiti óriások lassan változnak, még így is sokkoló volt számára a pénzügyi vezetés állapota a GM-nél. Mint fogalmazott, a vállalat vezetősége nyugodtan várta az érkező katasztrófát. Rattner szerint a Chrysler megmentésével kapcsolatos döntés még nehezebb volt: az évek óta tartó rossz vezetéstől szenvedő cég kapcsán komoly vita folyt a kormányban arról, érdemes-e meghozni az anyagi áldozatot. Mint mondta, elméletileg jobb lett volna veszni hagyni a Chryslert, ez azonban 300 ezer munkanélkülit jelentett volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.