BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MTV tripla akkora területen, mint az RTL és a TV2 együtt

Immár új, modern székházában, az óbudai Bojtár utcában működik a Magyar Televízió. Ez jó. Az kevésbé, hogy mindez vélhetően a kelleténél lényegesen többe kerül az államnak. A köztévé egymagában közel tripla akkora területen dolgozik, mint az RTL Klub és a Tv2 együttvéve. És harmadannyi nézőt szolgál ki.

Duplán feji meg a közkasszát a Magyar Televízió székházcseréje. A nagy kereskedelmi televíziókkal összehasonlítva pedig háromszorosan. Adózókként ráfizettünk a Szabadság téri palota értékesítésére, és folyamatosan ráfizetünk az új, Bojtár utcai székház bérlésére – írja a Népszabadság.

Az MTV régi székházát az ÁPV Rt. vásárolta meg hatmilliárd forintért, majd 2006-ban továbbadta az ingatlant a kanadai Palace 17. nevű cégnek 4,5 milliárdért. Csakhogy az MTV-nek nem volt hová költöznie, így visszabérelte a régi székházat - évenként kétmilliárd forintért. A köztévé július végén adta át az épületet, miután négymilliárd forint "lakbért" kifizetett a kanadai befektetőnek.

A Palace 17. tehát a piaci ár töredékéért, mindössze félmilliárd forintért jutott Budapest egyik legértékesebb ingatlanjához. Az MTV-nek pedig kétmilliárd forintja maradt a 4,5 milliárdért eladott ingatlanból, vagyis 2,5 milliárdot biztosan veszített; plusz novembertől már bérelte az új székházát, és júliusig fizette a régit is. Az ÁPV Rt. másfél milliárdja és az MTV bő 2,5 milliárdja közpénz.

Az óbudai Bojtár utcai székházat eleve az MTV igényeire szabták. Mégsem az MTV az építtető, és nem is tulajdonos: a Wallis jogutódjaként működő Wing Zrt. tulajdonában álló Millenniumi Média Kft.-é az ingatlan, amit a köztévé bérel. A beköltözés 2008 novemberében kezdődött, egészében jövő februárban adják át az épületet.

Az új MTV-objektum hasznos alapterülete 55 100 négyzetméter. A bérleti díj - ami magában foglalja a felújítási és részben a fenntartási költségeket is - havi 993 ezer euró. A bérleti díj forintban fizetendő, jelenlegi árfolyamon közel 270 millió, összesen évi 3,2 milliárd. Mindez nettó ár, melyet áfa terhel.

A szerződés 22+18 évre szól; az első etap alatt 262 millió eurót, azaz 70 milliárd forintot fizet ki a köztévé. Ám mivel nem lízingel, hanem bérel, a 22 év lejártakor sem lesz az övé az ingatlan, s csak azt döntheti el, hogy kiköltözik, bérel tovább, vagy megvásárolja az épületet. Az MTV-nek 2031 előtt - jogilag és elvileg - nincs lehetősége felbontani a szerződést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.