BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre csak a veszélyeztetett gyermekeket oltják be a H1N1 ellen

Már gyerekeket is lehet oltani az új influenza elleni magyar vakcinával. Egyelőre azonban csak a veszélyeztetetteket, például a krónikus légúti betegségben szenvedőket oltják a háziorvosok, az iskolaorvosok már összesítik a korosztályonkénti igényeket. A vakcina csak a szülő beleegyezésével adható be. A három éven aluliakat egyelőre nem oltják.  

Csütörtök óta adható a 3 és 18 év közötti gyerekeknek is a H1N1 elleni vakcina, de a tömeges iskolai oltás beindulására még várni kell - tájékoztatott Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Egyelőre a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok kérhetik az oltást a háziorvosuknál. Ide tartoznak azok, akiknek valamilyen immunrendszeri betegségük, vagy légzőszervi problémájuk van, ilyenek például az asztmások, és a cukorbetegek. Az iskolákban megkezdődött az igények felmérése. Legelőbb két hét múlva kezdődhetnek meg a tömeges iskolai oltások. Az ÁNTSZ most dolgozza ki azt, hogy milyen korcsoportot, mely iskolatípusban oltanak, az ezt követő héten készítik el azokat a logisztikai terveket, amelyek a kiszállításhoz kellenek.

A klinikai vizsgálatok során 20 önkéntesen próbálták ki a vakcinát, ez alapján adta meg az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet. A betegtájékoztató szerint súlyos mellékhatása nem volt a szernek, amit tapasztaltak, fájdalom az oltás helyén, fáradtságérzet, a már meglévő ekcéma súlyosbodása. A 3 éven aluliak engedélyére még két hetet kell várni, ebben a korosztályban 10 önkéntesen tesztelik most a vakcinát.

 

Magyar Rádió - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.