BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmérgesedett a vakcinavita

Olthatóak a terhesek a magyar vakcinával - állította ismét a 180 percben a Pandémiás Bizottság elnöke.

Bujdosó László közölte azt is, hogy az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása is az oltást javasolja a kevésbé reaktogén vakcinával, az pedig a magyar. A szakkollégium korábban jelezte, a tegnap a nevében megszólaló Szalka András magánvéleményét mondta, amikor úgy nyilatkozott: nem alkalmas a magyar vakcina a terhesek és a három éven aluliak oltására. Szalka ma reggel nem volt hajlandó együtt szerepelni Bujdosóval az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Olthatóak a terhesek a magyar vakcinával - erősítette meg ismét reggeli műsorunkban a Pandémiás Járványügyi Bizottság elnöke. Bujdosó László közölte azt is, hogy az Infektológiai Szakmai Kollégium hozzájuk eljuttatott hivatalos állásfoglalása is az oltást javasolja a kevésbé reaktogén vakcinával. A szakkollégium nemrégiben kiadott közleménye szerint a várandós nőket és a kisgyerekeket nem javasolt beoltani a magyar gyártású vakcinával. A kollégium titkára tegnap úgy nyilatkozott, hogy ez az állásfoglalás Szalka András magánvéleménynek tekintendő.

Amitől ők tartanak, az a lázas oltási reakció - magyarázta Bujdosó. A láz a legnagyobb veszély az esetleges későbbi fejlődési rendellenességek vonatkozásában a terhesek esetében, különösen a terhesség első harmadában, és ettől tarva mondják ők, hogy a kevésbé reaktogén oltóanyaggal kell oltani. Ezzel idáig maradéktalanul egyet is lehet érteni, ám a kevésbé reaktogén oltóanyag éppen a magyar, amit kevesen tudnak - hívja fel a figyelmet a bizottság elnöke.

Az Infektológiai Szakmai Kollégium hivatalos állásfoglalásában ugyanakkor az áll, hogy a magyar oltóanyag az erősebb reakciót kiváltó vakcinák közé tartozik. Szalka András, az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja tegnap a szervezet nevében azt mondta, nem alkalmas a magyar vakcina a terhesek és a három éven aluliak oltására.

A szakember ma reggel ígérete ellenére nem adott interjút rádiónknak, időközben pedig a szóban forgó testület főtitkára megerősítette, amit a miniszter mondott, vagyis, hogy a doktor egyéni álláspontját fogalmazta meg. A hivatalos állásfoglalás továbbra sem tiltja a várandósok védőoltását, ugyanakkor egyedi mérlegelést javasol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.