BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a mobilmozi

Egyes prognózisok szerint a következő esztendők a zenei piacon az élő közvetítés (streaming) korszakát hozhatják el, és ez aligha utópisztikus várakozás, hiszen jelenleg is ugrásszerűen nő azon felhasználók száma, akik a zenét inkább azonnal – online eléréssel – szeretnék hallgatni, nem pedig letölteni. Kérdés azonban, hogy a szórakoztatóipar más ágazatainál, nevezetesen a filmek esetében is hasonló „karriert” futhat-e be a streaming.

Az első tartalomszolgáltató fecske mindenesetre már megjelent a színen, az amerikai mSpot – amelynek palettáján mindeddig csengőhangok és zeneszámok szerepeltek – ugyanis úgy döntött, beszáll ebbe a ma még meglehetősen üres piaci résbe, s mozifilmeket tesz elérhetővé mobiltelefonon keresztül. (A filmeket – hasonlóan a zenékhez – nem lehet letölteni a készülékekre, hanem a szolgáltató közvetíti „élőben”.) A Palo Altó-i székhelyű, ötéves múltra visszatekintő vállalat első körben a Paramount, a Universal és a Weinstein stúdióval kötött szerződést, s kezdetben több mint 300 filmet szerepeltet a palettáján.

Az ajánlatok között egyebek mellett ott van a Felolvasó is, amelynek női főszereplője, Kate Winslet Oscart is bezsebelhetett az alakításáért, illetve a Brad Pitt nevével fémjelzett Benjamin Button különös élete című alkotás. Az amerikai szolgáltató szerint a kínálat gyors ütemben bővülhet, a hírek szerint ugyanis több stúdióval is tárgyal. Mindazonáltal az is csábító lehet, hogy az egyes filmekhez a DVD-jük megjelenését követően pár héttel már hozzá lehetne férni.


A szolgáltatást egyelőre csak az Egyesült Államokban vehetik igénybe az érdeklődők, méghozzá négy mobilszolgáltatón keresztül (Verizon, Sprint, Nextel, T-Mobile), ám a feltételek között szerepel az is, hogy a jelzett mintegy harmincféle okos telefon egyikével rendelkezzen az illető (ilyen például az iPhone, a Palm Pre, a BlackBerry Tour vagy a Storm). Az érdeklődők egyébként választhatnak, hogy egyesével „kölcsönöznek ki” egy filmet (ez esetben filmenként 4,99 dollárt kell kifizetniük), vagy havidíjas csomagra fizetnek elő. A filmet a „kikölcsönzést” követően egy meghatározott időn belül meg kell nézni, ez 24 óra és öt nap között mozoghat.


Kérdés persze, hogy a megcélzott 40 millió amerikai mobil-előfizető miként reagál erre a lehetőségre, bár egyes vélemények szerint miután többen is szívesen néznek tévét a mobilkészülékükön, így az rövid időn belül már komoly szórakoztatóipari eszközzé nőheti ki magát. Igaz, a prognózisok szerint a későbbiekben sem helyettesítheti a tv-t vagy egy laptop kijelzőjét, ám arra mindenképpen alkalmas lehet, hogy ezeket kiegészíthesse. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.