Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta az MTI-nek: a szokásosnál jóval hamarabb kezdődött meg a hagyományos hegyaljai szőlők, a furmint és a hárslevelű szüretje. Azért nem várnak tovább, mert a száraz idő miatt rohamosan csökken a szőlő létartalma.
Tokaj-hegyalján a szőlészek, borászok általában - éppen a szemek aszúsodása miatt - a lehető legtovább - ha lehetséges október utolsó napjaiig - kivárnak a szüret megkezdésével. Idén viszont nem vártak addig, mert már most valószínűsíthető, hogy lényegesen kevesebb lesz az aszú - amelynek felvásárlási áráról még nem tudott beszámolni Marcinkó Ferenc, mint mondta, ez "hétfőn dől el".
A térség legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. a 19 cukorfok alatti szőlőért kilogrammonként 45 forintot, a 19-21 fok közöttiért 50-et, a 21-23 fok közöttiért 60-at, míg a 23 fok felettiért 70 forintot fizet a vele szerződésben álló termelőknek, akik december 15-ig megkapják pénzüket - mondta Marcinkó Ferenc.
Az aszúért két részletben fizet a TK, a vételár felét december 15-ig, másik felét pedig a jövő év március 30-ig utalják át a termelőknek.
A társaság a borvidék legkorábban érő szőlőjéből, a sárga muskotályosból 10 ezer mázsát vásárolt fel, furmintból és hárslevelűből pedig 85-90 ezer mázsa átvételét tervezi a vele szerződésben álló mintegy kétezer termelőtől.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.