BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesz fizetés a kórházakban

Elhárult az akadály az októberi bérkifizetések elől az egészségügy szakmai szervezetei és a kormányzat között a hónap elején kötött megállapodás eredményeként – mondta lapunknak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ám novemberben már nincs többletforrás, ezért nagyon fontosnak tartaná, hogy az év végére ígért további 6 milliárd forintot december elején eljuttassák az egészségügyi intézményeknek. Mivel a megállapodás csupán az idei év utolsó hónapjainak a finanszírozásáról szól, 2010-re már egy átalakított intézményi szerkezetre szabott finanszírozási rendszert kell kidolgozni, ebben figyelembe veszik a gyógyításhoz előírt új minimumfeltételeket is.

A múlt héten jelent meg az a kormányrendelet, amely az Egészségügyi Minisztérium szerint az intézmények számára garantálja a működés stabilitását és javítja a likviditásukat. A kormány vállalta, hogy októberben 4,5 milliárd forintot utal a kórházak és a szakrendelők számára az idei költségvetés terhére, a pénz átutalását e héten megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A forrásokat a kórházak júliusi teljesítményei szerint osztják ki. Tíz százalékkal preferálják a súlyponti kórházakat, a 24 órás sürgősségi ellátást végző intézményeket, az országos intézeteket, illetve azokat a szakrendelőket, amelyek a kórházaktól függetlenül működnek, képesek az alapszakmák végzésére és a diagnosztikai, valamint a laboratóriumi ellátás nyújtására is.

Ez a többletpénz arra jó, hogy ne legyen fennakadás az októberi bérek kifizetésében, ám a nagyobb adósságot felhalmozott intézmények a beszállítói számlák kiegyenlítését ebből nem tudják elkezdeni – állítja Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem stratégiai főigazgatója. Számításai szerint 100 milliós többlethez juthat belőle a fővárosi egyetem, pedig a lejárt adósságállománya közel 1,7 milliárd. A decemberre beígért újabb 6 milliárdos többletforrásból további 500-600 milliót kaphatnak, ezzel azt érhetik el, hogy a lejárat után nem 30, hanem 25 napra fizetik ki a partnerek számláit. A jövő évi 719 milliárd forintos költségvetési előirányzat kormány által ígért 42 milliárdos növelésével pedig még mindig 40 milliárddal kevesebb jut az ágazatnak a 2008-as évihez képest – számol Stubnya Gusztáv. Amúgy ezt az ígérvényt – amit a kormány képviselői módosító indítványnyal terjeszt a parlament elé – ingatagnak tartja, hiszen nem látja, hogy jövőre megugrik majd a foglalkoztatás, ennek hatására több lehetne az egészségbiztosító járulékbevétele. Igazi megoldást az ágazat konszolidációja jelenthet, különben jövő májusra a mostanihoz hasonló helyzetbe kerülnek a gyógyítóintézmények – állítja. Egyelőre marad az áprilisban bevezetett finanszírozási szisztéma, az úgynevezett Emaft (Előre Meghatározott Alapból Finanszírozott Ellátások), a mostani 4,5 milliárd forintot is e szerint osztják szét. Ám Stubnya szerint ez nem tükrözi a tényleges gyógyítási teljesítményeket, még akkor sem, ha néhány intézménytípust 10 százalékos többletforrással preferálnak. A szakmai szervezetek pártolták a preferenciák meghatározását, de Varga Ferenc úgy látja: ha januártól visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot, azzal együtt ki kell alakítani végre a lakossági szükségletekhez igazított ellátórendszert. Ehhez megfelelő bázist adhat a kórházszövetség által összefogott kórházi adatgyűjtés.

Az ebben részt vevő 27 kórház által vállalt, napi bontásban végzett adatgyűjtés során kiderült például, hogy öt év alatt az energiaárak 400 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek ára pedig a duplájára nőtt – tudtuk meg az adatgyűjtést összefogó Fülöp Rudolftól, aki a finanszírozási kódkarbantartó bizottság elnöke és a törökbálinti tüdőgyógyintézet igazgató főorvosa. Szerinte a költségelemek valóságos ellentételezésével a mainál sokkal jobban lehetne bővíteni a kórházinál olcsóbb járóbeteg-szakellátást. E tekintetben van tartalék a szemészetnél, a gégészetnél, az urológiai és reumatológiai betegellátásnál, valamint a gyermekgyógyászat területén. E szakellátási formák díjtételeinek emelésével a még meglévő kórházi osztályok ágyszáma sok helyen csökkenthető vagy fokozatosan meg is szüntethető. Az adatok összegzésével várhatóan e hónap végén készülnek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.