BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól tartja magát a Rába

A járműiparban észlelhető lassú élénkülés és a Rába rendelésállományának alakulása is azt jelzi, hogy a győri társaság termelése 2009 harmadik negyedévében már elérte a mélypontot.

Az év első kilenc hónapjában 44 százalékkal visszaeső árbevétel ellenére mindhárom üzletág üzemieredmény-szintje a pozitív tartományban maradt. Jelentős fejlemény, hogy az időszak során a Rába megszüntette a visszaeső keresletből adódó deviza túlfedezettség extra kockázatát. A társaság az év egészére 35 milliárd forint körüli árbevétellel számol, a működési eredmény (EBITDA) pedig várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd forintot.

A szezonálisan normális körülmények között is a leggyengébbnek számító harmadik negyedévben vélhetően elérte mélypontját a járműipar. A Rába konszolidált árbevétele 25,4 milliárd forint lett az év első kilenc hónapjában, szemben az tavalyi év hasonló időszakában elért 45,2 milliárd forinttal. A jelentős árbevétel-csökkenés ellenére az EBITDA értéke csupán kis mértékben maradt el a tavalyitól, elérte a 2,3 milliárd forintot. Mindez a társaság szigorú költségcsökkentő intézkedéseinek, illetve részben a kedvező devizaárfolyamoknak köszönhető.

A válságban leginkább érintett futómű üzletág árbevétele 14,75 milliárd forint volt, ami közel 50 százalékkal maradt el a tavalyi értéktől. Ez a mérték részben annak is köszönhető, hogy a bázis-időszakban az üzletág egy jelentős projekt jellegű megrendelést teljesített az USA-piacon. Az alkatrész üzletág értékesítése az európai személygépkocsi-piac visszaesésével megegyező mértékben, 12,9 milliárdról 7,4 milliárd forintra csökkent. A jármű üzletág árbevétele 3,9 milliárd forint lett. Ez a visszaesés jóval mérsékeltebb az iparági átlagnál, amit a hoszszú távú belföldi beszállítói megállapodás kiegyensúlyozó hatása magyaráz.

A társaság működési biztonságát jelentősen erősíti, hogy az időszak végére a Rába a lecsökkent termelési mérethez illeszkedő fedezeti volumennel rendelkezik. További pozitívum, hogy a pénzügyi veszteség és a modernizációs beruházások tőkeigénye ellenére is csaknem 5 százalékkal csökkent a társaság nettó hitelállománya az előző negyedévhez képest.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója így értékelte az év első kilenc hónapjának teljesítményét: „Termelési volumenünk 2009 harmadik negyedévében érte el a mélypontot. Bár a piac felépülése lassabban alakul a vártnál, 35 milliárd forint körüli árbevétel mellett továbbra is teljesíthetőnek tartjuk év végére a 3 milliárd forintot meghaladó EBITDA-szintet.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.