BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a távhő Bécsben, mint Budapesten?

Egy bécsi és egy budapesti távhőszámla összevetése azt sugallja, hogy a bécsi szolgáltató olcsóbban méri a portékáját, mint a budapesti. Vagy mégsem?

Sokan kérdezik, miért olcsóbb a távfűtés Bécsben, mint Budapesten. Ezt gondolhatnánk ugyanis az ottani közműtársaság által fajlagosan kért díjból, de az azonos méretű (fűtött légköbméterű) budapesti és bécsi lakásra jutó bécsi és távhőszámla végösszegéből is. A válasz mégsem egyértelmű, tisztábban viszont láthatunk a kérdésben.

„Nem vethetők össze a bécsi és a budapesti tarifák, mert a bécsi távfűtő társaság más szolgáltatást nyújt, mint az itteni, így más-más költségeket is téríttetnek meg vevőikkel”, mutatott rá szerdán újságírók előtt Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. A Főtáv azt számlázza ki, hogy fűti és meleg vízzel látja el a lakásokat, a Wien Energie távfűtő cége pedig azt, hogy a forró vizet eljuttatja az épületeket ellátó hőközpontokig. Azért járnak el eltérően, mert míg az első esetben a hőközpontok a szolgáltató tulajdonában vannak, annak beruházási, üzemeltetési, karbantartási és felújítási költségeivel együtt, a másodikban a bérházak tulajdonosáéban.

Alma-körte esetről van tehát szó. Emiatt azt, hogy fajlagosan mennyibe kerül egy bécsi lakás távfűtése, csak akkor tudnánk meg, ha a távhőszolgáltatónak fizetett díjhoz hozzáadnánk a hőközpontok tulajdonlásából fakadó, egy lakásra jutó költségeket is. Ez viszont épületenként más és más. Persze, lehet, hogy a bécsi távhő még a teljes költségek figyelembe vételével is olcsóbb, mint a budapesti, ki viszont nem jelenhető, mert az ottani, távfűtésre elköltött egységnyi összeg nehezen számszerűsíthető.

Hőközpont ide, hőközpont oda, Bécsben egy ugyanakkora lakás távhőszámlája sokkal alacsonyabb, mint Budapesten. „Csakhogy sokkal kevesebb az adott háztartás által felhasznált hő is”, hívta fel a figyelmet Kovács Lajos. Több oka is van, hogy a bécsiek kevesebb hőt vásárolnak. Bécsben sokkal jobb a lakások hőszigetelése, a fűtőtestek hőleadása szabályozható, a bérlők pedig ügyelnek rá, hogy fölöslegesen – például távollétüknek – ne fűtsék a lakást. Számlájuk tehát akkor is sokkal alacsonyabb lenne a budapesti távfűtött lakásokéinál, ha egyébként fajlagosan pontosan ugyanannyit fizetnének egységnyi hő használatáért.

Mindazonáltal a Főtáv vezérigazgatója is úgy látja, hogy a hazai távhőcégeknek van mit tanulniuk a bécsi távfűtő rendszer működtetéséből. Az ottani megoldásokat hazai szakújságírók is megismerhették a Főtáv és a Wien Energie Fernwärme szervezésében. Cikkünk a 25-i Energia mellékletben.

Felzárkózóban

A hazai nagyvárosokban is folynak olyan, állami támogatású programok, amelyek a lakások hőszigetelésének javítását, nyílászáróinak cseréjét, fűtőrendszerük korszerűsítését célozzák. Mindezek révén a kisebb önerővel rendelkező, de költségeiket kézben tartani akaró lakástulajdonosok is olcsóbbá tehetik saját távfűtésüket. E programok egyikén, az Öko-Pluszon keresztül a Főtáv is besegít ügyfeleinek. Tervei szerint az idén már lezárult akció jövőre folytatódik.

Négy szemétégető hője segít be a bécsi távfűtésbe -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.