BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl sok helyre lát be a Google, ezért beperelik

A személyes adatok védelmét ellátó svájci szervezet pert indít a keresőóriás szerint, mivel az Street View nevű alkalmazásában állítása szerint megsérti a személyiségi jogokat.

A svájci szervezet nehezményezik, hogy a Google nem minden esetben teszi felismerhetetlenné az autók rendszámtábláit és az arcokat. Ez különösen azért jelent gondot, mivel sokszor adatvédelmi szempontból érzékeny helyeken (magánterületen, kórházak előtt) fényképezi le a cég az embereket – jelenti az AP.

Hanspeter Thuer leszögezte: a gond az, hogy a Street View képeihez használt fényképezőgép egy autó tetejéről készíti a fotókat, vagyis belát a kerítések mögé, ellentétben az egyszerű járókelőkkel. A svájci hatóság felszólította a Google-t, hogy tegyen lépéseket a személyes adatok védelmében, de a feltételeknek a keresőcég a hatóság véleménye szerint nem tett eleget. A svájci adatvédők ezért bíróság elé viszik az ügyet.

A Google közleményben tudatta, hogy csalódott a döntést miatt, melynek alapját vitatja és meg fogja védeni magát a bíróság előtt. Thuer arra kérte a bíróságot, töröljenek minden Svájcban készült képet a rendszerből és ne is készítsenek újakat, ameddig a döntést meg nem születik. Bár az ügy hónapokig húzódhat, elképzelhető, hogy a Street View hamarosan elérhetetlen lesz az országban.

Már több állam emelt panaszt a Google Street View ellen: a görög hatóságok megtiltották a fotózást, Japában pedig a teljes anyagot újra kellett rögzíteni az adatvédelmi hatóságok kérései szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.