BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A karácsony pörgette fel az Apple eladásait

Teljesítmény. Az Apple sokakat meglepő eredményről számolt be 2010-es üzleti évének első negyedéről: a nyeresége 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakban elért profitot. A kiváló eredményhez a céget az iPhone mobiltelefonok kiugró karácsonyi értékesítése segítette hozzá.

A közlemény szerint 8,7 millió iPhone-t értékesítettek a vizsgált időszakban, a Macintosh számítógépek eladása 33 százalékkal, 3,36 millióra nőtt, míg a zenelejátszó iPod értékesítése 8 százalékkal esett vissza.
Az elemzők is növekedésre számítottak, de a produktum a becsléseknél is nagyobb felfutást mutat.

Ennek megfelelően a társaság árbevétele 15,68 milliárd dollárra ugrott a bázisidőszakban mért 11,88 milliárdról. Elemzők ezzel szemben csupán 12 milliárd dolláros bevételt vártak. Az Apple nyeresége az elmúlt három hónapban 3,4 milliárd dollár lett, az előző év hasonló időszakának 2,26 milliárdos eredményével szemben. A vállalat részvényenként 3,67 dolláros nyereséget jelentett, ez messze meghaladja a Thomson Reuters elemzői által valószínűsített 2,09 dollárt. Az eredmények értékelését árnyalja, hogy a cég új könyvviteli rendszert vezetett be a negyedév során, amely az általuk forgalmazott termékek eladási mutatóinak alakulására is hatással volt.

Elemzők hangsúlyozzák, az Apple sok más társasággal ellentétben továbbra is növelni tudja az árbevételét, vagyis a nyereség növekedése nem a költségcsökkentésből, hanem az eladások bővüléséből származik, ez pedig határozottan pozitívumnak számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.