BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Energia vízió

Kisebb gázfelhasználású, főleg a nukleáris és a megújuló energiára alapozó gazdaság is megvalósítható az Energiahivatal volt elnöke, Pataki István szerint, aki már a hidrogén bázisú gazdaságról beszél.

Miniszterelnök úr azon igénye, hogy Magyarország váljon energia függetlenné elméletileg teljesíthető. Energiafogyasztásunk struktúrája azonban e cél eléréséhez teljes mértékben átalakítandó. A részletekbe nem belemenve ez a következőket jelenti:

Gázfelhasználásunk túlnyomó többségét épületfűtésre fordítjuk. E gázt az épületek új, megújuló bázisú ( termálvíz, talajszondás, hőszivattyús, pelet tüzelésű, napenergiát hasznosító, stb.) fűtési rendszerre kell kiváltani úgy, hogy az épületek hőszigetelése is megfelelőbb legyen. Ez a tevékenység hosszú időre munkahelyet is teremtene az országon belül. Ez a folyamat a leglassabb, csak nagymértékű állami támogatással képzelhető el és mindenképpen maradna egy rész, amely gáztüzelésű. A megmaradó gázigény a vegyipar igényével együtt a hazai gáztermelésből fedezhető úgy, hogy a földgázalapú áramtermelést a nullához közelítően vissza kell szorítani.



A villamos energia termelés alapvetően nukleáris és megújuló alapú kell, hogy legyen. További atomerőművek építése szükséges és megvizsgálandó, hogy az engedélyezés folyamata hogyan csökkenthető úgy hogy az egymás utáni hatósági engedélyezés hogyan alakítható párhuzamos engedélyezéssé. A megvalósítás folyamata is rövidítendő, hogy a döntéshozataltól az üzembe helyezésig ne kelljen több hat évnél.   Vissza kellene térni a dunai vízerőművek létesítéséhez, legyőzve a politikai ellenállásokat és a Dunakiliti és a Mohácsi vízerőmű mellett meg kell építeni a Tisza felső folyásánál is a lehető legnagyobb kapacitást. Ezeknek az építményeknek komoly árvízvédelmi szerepe is lehetne.

A gépkocsi hajtóanyagot a lehető leggyorsabban át kell állítani villamos- és hidrogén hajtásúvá úgy, hogy a hidrogén előállítás nagyteljesítményű, szabályozható vízbontókban történne elektrolízissel. A villamos energia rendszer szabályozása alapvetően átalakulna. A mai termelés-fogyasztás  egyensúlytartás helyett minden termelő kapacitás (különösen a nukleáris állandó) maximális terheléssel üzemel, beleértve a megújulók időjárás függőségét is. A termelés és a fogyasztás közötti villamos energia különbséget a szabályozható vízbontókkal lehetne egyensúlyban tartani, ebből ki lehetne elégíteni a gépkocsik hidrogén üzemanyag igényét is. Megszűnik az csúcs-völgy, az éjszakai és a nappali áramtarifa anomália úgy, hogy még szivattyús tározót sem kell építeni.

Pataki István

Az eszközök adottak

Fenti megoldás a teljesen károsanyag kibocsátásmentes és import függetlenné teszi hazánkat. Megvalósításához évtizedekre és felbecsülhetetlen mennyiségű pénzre van szükség. Mindezek mellett határozottan állítható, hogy a világ magától is ebbe az irányba megy és a fent vázolt struktúra minden eleme ki van fejlesztve, és a kereskedelemben beszerezhető. Csak a saját tehetetlenségünket és az ellenérdekeket kell legyőzni. A holnap energiastratégiája természetesen nem ennek a megvalósítását kell, hogy közvetlen célba vegye de ebbe az irányba kell, hogy mutasson.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.