BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az első fecske, mélyrepülésben

Mélyrepülésben az első fecske? Az Alcoa egy részvényre vetítve 28 centes veszteséggel zárta 2009 utolsó negyedévét – írja elemzésében a Cashline.

Amennyiben bizonyos egyszeri tételekkel kiigazítjuk az eredményt, úgy részvényeként 1 centre rugó profitot könyvelhettek el (a piac 6 centet várt). Árbevétel kapcsán az 5,43 milliárd dolláros érték jóval a piaci konszenzus (4,82 milliárd dollár) felett alakult.

Más kérdés, hogy egyes piaci vélemények szerint az árbevétel lényegében csak azért haladta meg a várakozásokat, mert az Alcoa zéró marzstartalmú kereskedést folytatott alapanyagokkal és késztermékekkel (ennek háttere azonban egyelőre nem ismert).

A veszteség hátterében alapvetően marzsok szűkülése áll, ugyanis az ezt megelőző negyedévekben különböző lépések nyomán kisebb költségcsökkentéseket tudott végrehajtani. A nyers- és energiaárak emelkedése azonban satuba fogta a társaság működését, ebből fakadt a negyedév nettó vesztesége.

Nem kedvezett a cégnek a dollár gyengülése sem, mivel alapanyagainak egy részét importálnia kell, a gyenge dollár pedig az exportárak növelése mellett bizony az importárakat is felpumpálta. Az Alcoa korábban Olaszországban az uniós szabályoknak nem megfelelően kapott támogatást az energiaárakból, ennek nyomán megugrottak a helyi kohók energiaköltségei.

Sőt, a bírósági zajló per idejére felfüggesztették ezen egységek működését, amely masszív egyszeri kiadást jelent a társaságnak (kérdéses, hogy ez mennyiben tekinthető egyszeri tételnek). A befektetők nem értékelték túlzottan jól az Alcoa teljesítményét, a papír a zárás utáni kereskedésben 5,4 százalékkal esett, bár hozzá kell tenni, hogy tegnap újabb 17 hónapos csúcsra (17,6 dollárra) rángatták a papírt. A jövőt illetően vegyes a kép, a vezérigazgató javulást vár 2009-hez képest (10 százalékos bővülést prognosztizál a globális keresletben), míg a pénzügyi igazgató szerint továbbra is gyenge maradhat a működési környezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.