BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvényt bocsát ki a Manchester United

A Manchester United angol labdarúgócsapat tulajdonosai tegnap reggel megerősítették, hogy a klub adósságainak rendezésére 500 millió font értékben bocsátanak ki hétéves futamidejű kötvényeket – adta hírül a Times.

 Az információk szerint a 700 milliós adósságot görgető csapat a június 30-án lejáró üzleti évében 278,5 millió font árbevételre és 48,2 millió font adózás előtti eredményre számít.

A kibocsátandó kötvények minimálisan jegyezhető mennyisége 50 ezer font, illetve 100 ezer dollár lenne. A papírokat a futballklubot működtető MU Finance Plc. bocsátja ki. A kötvények egyik érdekessége, hogy a tájékoztatás szerint besorolás nélkül bocsátják majd ki őket, ez szokatlan a vállalati kötvények piacán. Persze könnyen elképzelhető, ennek oka az, hogy a focicsapat elöljárói úgy vélik: a Manchester United elég jól ismert márkanév, a rajongók úgyis lejegyzik majd az 500 millió fontot. Azt egyelőre megbecsülni sem lehet, milyen hozammal kelhetnek el a kötvények, hiszen jelenleg nincs hasonló vállalati kötvény a piacon, így nincs mihez viszonyítani.

A sikeres kibocsátás érdekében a cég képviselői januárban világ körüli turnéra indulnak, hogy bemutassák az új kötvényeket a potenciális befektetőknek. Ennek keretében Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is tartanak előadásokat.

A legutóbbi pénzügyi évben a magas kamatterhek miatt veszteséges volt a klub, a 2009 áprilisában megjelent beszámoló szerint egyetlen év alatt csak kamatokra 68,8 millió fontot fizettek ki. Jórész ennek volt tulajdonítható a 43,2 millió fontos pénzügyi veszteség.
A tavalyi angol bajnok és a két éve Bajnokok Ligája győztes csapat pénzügyi gondjai 2005-ben kezdődtek, amikor az amerikai Glazer család vette meg a csapatot 790 millió fontért, a vételár egy részét pedig hitelből fedezte.

Szakértők szerint az amerikai tulajdonosok akkor hibáztak nagyot, amikor magas kamatra vettek fel kölcsönt különböző fedezeti alapoktól. A tulajdonos Glazer família képviselője szerint egyébként nem jelent komoly problémát, hogy évről évre emelkedik a kamatteher, hiszen ezt könnyedén fedezi az extraprofit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.