BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalás előtt a vállalati eredmények?

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő szakértői szerint a vállalati eredmények rég nem tapasztalt szintű csökkenése után idén 4-5 százalékos eredménybővülés várható. A folyamattal párhuzamosan a vállalati szektorban végbemenő költségcsökkentések pozitív hatásai következtében akár 30 százalékkal is növekedhetnek az európai és amerikai cégek profitjai. Különösen igaz ez a ciklikus iparágak részvényeire (pl. az autóipar vagy a technológiai szektor) és a pénzügyi vállalkozásokra.

Az ING IM szenior részvénystratégája, Patrick Moonen szerint „a vállalatoknál látott eredmény visszaesés mértéke egészen elképesztő volt, ilyet a 70-es évek óta nem tapasztaltunk. Ennek következtében az amerikai vállalatok egy részvényre jutó eredménye (EPS) akkorát esett, ami tíz éves szinten is csak stagnálásra volt elég.” Természetesen a cégek sajáttőke-arányos nyeresége is igen gyenge volt ebben az időszakban. Az amerikai vállalatok eredményei a hosszú távú növekedési trendvonalat 34%-kal múlták alul a tavalyi évben, ami történelmileg is páratlan mértékű esésnek számít.

A múltbeli adatok azt mutatják, hogy az említett trendvonalhoz csak két-három év alatt tud visszaemelkedni a gazdaság, amely várhatóan most sem lesz másként. Még ha 30 százalékos növekedés is valószínűsíthető 2010-ben, akkor is még mindig 20 százalékkal térünk el az eredeti szinttől. Ezért az ING IM szerint 2011-2012-re várható az, hogy a vállalati eredmények növekedési üteme ismét a régi, átlagos szintre emelkedjen. Ennek azért van nagy valószínűsége, mert a jegybankok várhatón megkezdik kamatemelési ciklusukat, a politika pedig nem fog lemondani az adóterhelés eszközéről, amely a vállalatokat is komolyan érinti majd. Mindezeken túl a következő években várhatóan világátlag alatti lesz a GDP növekedés mértéke a fejlett országokban. Az ING IM úgy látja, hogy az amerikai tőzsde már beárazta a vállalati eredmények idei gyors növekedését, éppen ezért a globális portfolió allokációjában az európai részvények felülsúlyozását ajánlja az amerikaiakéhoz képest.

Az ING vagyonkezelő szerint a fejlődő országok részvényeinél csak 20 százalékos eredményjavulást áraztak a piacok, ami jóval elmarad a várt növekedési szinttől. „A fentieket összegezve, szeretnénk megerősíteni optimista részvénypiaci prognózisunkat, amit a cégek eredményeinek növekedésére és különösen az USA-n kívüli részvények kedvező értékeltségi szintjeire alapozunk” – fogalmazott Patrick Moonen.

Az ING Investment Management most is azokat a részvényszektorokat ajánlja, amelyeket eddig is prioritással kezelt: a nyersanyagárak emelkedéséből profitáló energia és nyersanyag iparágak részvényei, az olcsó és minőségi egészségügyi cégek, valamint a fenntartható növekedést biztosító technológiai részvények.

A fejlődő piaci növekedést a fogyasztási javakat előállító vállalatok részvényeinek vásárlásával lehetséges kiaknázni. A pénzügyi szektorral kapcsolatosan még inkább óvatosságra intik a befektetőket, hiszen a kamatcsökkentési periódus véget ért, ami nem kedvez a szektornak, valamint a szabályozási környezet is egyre szigorúbbá lett. A befektetési stílusok közül a magas osztalékhozamú (high dividend) stratégiát ajánlják, amely az ING Investment Management-nél az egyik legjobban teljesítő termékek között van. Ezt az ajánlásukat elsősorban arra alapozzák, hogy az osztalékhozamok egyre kiszámíthatóbbak és az osztalékok növekedési üteme (két számjegyű ráta!) felgyorsult.

A régiókat tekintve a fejlődő térséget kiemelten kezelik, mivel növekedésük fenntarthatónak bizonyult. Gazdasági alapjai nagyon stabilak: magas megtakarítási ráta, alacsony eladósodottság, kedvező fizetési mérleg adatok és alacsony költségvetési hiány, és nem utolsó sorban, a térség részvényei közel 10%-os diszkonttal forognak a fejlődő országokéhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.