BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toyota, Honda, Peugeot-Citroen: Mélyül a visszahívási válság

A Toyota elnöke sajnálatát fejezte ki, amiért kényelmetlenséget okoztak autóik visszahívásával, amit a gázpedál meghibásodása miatt kellett elrendelniük.

A davosi Világgazdasági Fórumon Akio Toyota a mély sajnálatának kifejezése mellett, elmondta: megpróbálják a magyarázatokat megtalálni a meghibásodásra, hogy a fogyasztók a lehető leghamarabb megnyugodjanak - írja a Businessweek.

A Toyota egyre nagyobb bajban van, mert az amerikai Fogyasztói Jelentések a márka 32 modelljéből a korábbi 27 helyett már csak 15-öt ajánlanak a vásárlóknak - írja a lap egy másik cikkében.

A Wall Street Journal pedig arról ír, hogy a gyár a főbb amerikai lapokban közzétett nyílt levélben fordul majd a jövő héten a fogyasztókhoz. Eközben az edmunds.com azt prognosztizálja, hogy a Toyota amerikai autópiaci részesedése a decemberi 18,2 százalékról 14,7 százalékra esik vissza januárban.

A Toyota a tavalyiakkal együtt már 9,5 millió gépjárművet vont vissza, ez 22 százalékkal több mint a 7,8 millió tavaly szerte a világon eladott Toyota.

A tegnapi a Toyota közel kétmilliós autó-visszahívása már a Peugeot-t és a Citroën-t fenyegette, mert hibás gázpedálok ugyanabban a cseh gyárban készültek, ahol a Peugeot 107-et és a Citroën C1-et is gyártják, ráadásul ugyanazok az alkatrészek vannak bennük is, mint a visszahívott Toyota Aygóban.

A PSA Peugeot Citroën szóvivője beismerte, hogy a 107 és a C1 is érintett lehet, de egyelőre még nem tudják biztosan.

Mindenesetre ma bejelentették: mintegy százezer autót hívnak vissza, mert ugyanazokat a problémákat fedezték fel, mint a Toyota gázpedáljainál.

Mint arról beszámoltunk, tegnap a Honda is több százezer autóját hívja vissza. A bejelentés szerint 171 ezer Jazz-t kell visszahívni, miután egy ablakemelő elektromos hibája egy kétéves kisgyermek halálát okozta Fokvárosban.

A Honda úgy véli, hogy az elektromos ablakemelők rövidzárlatosak lehetnek, és kigyulladhatnak, ha víz éri őket.

Mai hír, hogy Indiában több mint 8 500 2007-es City sedant kell visszahívni a Hondának. Aprobléma ugyanaz, mint a Jazznél: az elektromos ablakemelő rövidzárlata tüzet okozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.