BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóbevallás - Mire kell figyelniük az evásoknak?

Jövő hétre kell elkészíteniük és benyújtaniuk adóbevallásukat az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetőknek. Nem árt azonban tisztázni azt, hogy az adóváltozások mennyiben érintették ezt az adózási formát.

A legfontosabb változás, hogy az eva mértéke 25 százalékról 30 százalékra emelkedett. Az emelkedés nem érinti a 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékét.

Ezen felül a bevételi határ átlépésének tételére nem becslés, hanem 50 százalék eva lép be. A bevételi határt átlépő utolsó tételnek nincs felső határa ettől még valószínűtlen, hogy azt ilyen drágán is megérje leadózni.

A változásokkal ugyanakkor nem veszett el az eva alanyiság 2009-re 26 millió forintos bevételi határig. 2010-ben újra 25 millió forint a bevételi határ. Az eva alany már az év elején tudhatja a bevételi limit mértékét, így annak 25 millió forintban való meghatározása nem teremt jogbizonytalanságot.


A bevételi nyilvántartást vezetők 2010.02.25-ig küldik be a 2009-ről szóló eva-bevallásukat. A számviteli beszámolót készítő eva alanyok bevallási határideje változatlan.

Eva-kislexikon

Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó biztosított egyéni vállalkozó járulékokat a tevékenysége piaci értéke után köteles megfizeti meg azzal, hogy havi bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.