BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Telekom: tavaly 16,5 százalékkal kisebb nyereség

A Magyar Telekom Nyrt. az előző évinél 16,5 százalékkal kisebb, 77,6 milliárd forint nettó eredményt ért el 2009-ben - tette közzé a társaság csütörtökön tőzsdei gyorsjelentésében.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti eredménykimutatás alapján számított éves eredmény mintegy 10 milliárd forinttal nőtt az első háromnegyed évhez képest, ez valamivel kevesebb az elemzői várakozásoknál.

A cég bevételei az elmúlt évben 4,3 százalékkal 644 milliárd forintra csökkentek, míg a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 7,2 százalékkal, 249,1 milliárd forintra mérséklődött. 

A társaság magyarázata szerint a magyarországi hangalapú vezetékes- és mobilbevételek visszaesését csak részben tudta ellensúlyozni a magyarországi rendszerintegrációs és információtechnológiai, valamint tévészolgáltatásokból származó bevételek növekedése, és a nemzetközi leányvállalatok bevételeinek a forint gyengüléséből adódó emelkedése.

A gyorsjelentés idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint az idén a bevételek és a rendkívüli tételek nélküli EBITDA 5-7 százalékos csökkenésére számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.