BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehezen találnak maguknak állást a felső vezetők

Nem lesz könnyű dolga az idén sem a felső vezetői állást, sem a fizikai munkát keresőknek: a válság miatt csökkent az alacsony képzettséget kívánó munkahelyek és a betöltésre váró irányítói pozíciók száma is – állítja a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ).

Nem könnyű a pályakezdőknek sem, akikre az SZTMSZ szerint még mindig az alacsony színvonalú nyelvtudás a jellemző. A szövetség tapasztalatai azt mutatják, felkapott a legtöbb speciális képzettséget igénylő tudás, kelendők a villamos- és gépészmérnöki diplomával rendelkezők, és kevés a profi nyelvtudású könyvelő. Szakmunkásból a korábbiakhoz hasonlóan továbbra sincs elegendő.

AZ SZTMSZ szerint egyébként rosszul érintette a piacot a cafeteria-rendszer változása, és új elem a közel ötszörösére emelkedett rehabilitációs járulék következtében nagyon keresetté vált úgynevezett megváltozott munkaképességűek piacra lépése, amelynek nyomán az integrációjuk Magyarországon öt-hatról akár tíz százalékra is emelkedhet.

A válságban több személyzeti tanácsadó is nehéz helyzetbe került, mert a HR gyakran esik a takarékosság áldozatául. A szövetség meggyőződése, hogy jó humánpolitika nélkül nem működhet hatékonyan egy cég, ezért szakmai és etikai kódexet hoznak létre, belülről ellenőrzik a tagokat és kívülről a piac észrevételeire támaszkodnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.