BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU a protekcionizmusra figyelmezteti az USA-t

Az Európai Unió a protekcionizmus káros hatásaira hívta fel az Egyesült Államok figyelmét, miután az EADS európai konzorcium kiszállt egy hadiipari fejlesztési pályázatból.

Az Airbus gyártója, az EADS is pályázott arra a tanker fejlesztésre, amelyet az amerikai védelmi minisztérium hirdetett meg. A konszern azonban ma közölte: visszavonja ajánlatát, mivel a pályázatot szerinte az amerikai jelentkező igényeinek megfelelően alakították át.

Az EADS a Northop Gummannel társulva vett volna részt az üzletben, de kilépését követően a Boeing maradt az egyedüli pályázó. "Rendkívül sajnálatos, hogy egy jelentős, potenciális beszállító úgy érzi, nem tehet ajánlatot egy ilyen megbízásra. A szabad piac erősebb versenyt és az adózók számára alacsonyabb költségeket jelent" – fogalmazott a döntés kapcsán az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht.

2008-ban az EADS kapta meg a tankerflotta legyártására vonatkozó megbízást, de a Boeing megfellebbezte a döntést, amelyet még abban az évben megsemmisítettek. Múlt decemberben az EADS/Northop Gumman már közölte a Pentagonnal és az amerikai légierővel, hogy aggasztónak találja a feltételeknek a Boeing javára történő módosítását.

Az Európai Bizottság az AP által idézett közleményében leszögezte: rendkívül aggasztó lenne, ha bebizonyosodna, hogy a tender feltételei a versenyt gyengítették, ezért figyelemmel követik az eseményeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.