BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Benzin birodalmat épít a Gazprom Nagy-Britanniában

A Gazprom orosz gázóriás arra készül, hogy az Egyesült Királyságban az egyik legnagyobb üzemanyagellátóvá válják.

Az orosz cég ezen a héten várhatóan ajánlatot tesz egy nyolcszáz töltőállomásból álló hálózat és a Lindsey olajfinomító megvételére. A vagyoneszközöket a francia Total olajcsoport ajánlotta fel megvételre.

A vállalat a JP Morgan befektetési bankot bízta meg az ötezer főt foglalkoztató angliai vállalata eladásával. Az ügylet várhatólag több mint egymilliárd fontot hozhat – idézi a The Sundays Times értesüléseit a MarketWatch.

A lap megjegyzi, hogy a brit olajipari szektor jelentős átalakulás előtt áll, hiszen az ország finomítói kapacitásainak mintegy fele eladó. A cégek szívesen értékesítik ezt az üzletágat, hiszen a szigetországban a szektor lassan fejlődik, és gyenge haszonkulccsal rendelkezik.

A Chevron is a Wales-i Pembroke finomító értékesítésére készül, az amerikai cég ezen kívül egy 1,3 milliárd font értékű töltőállomás-hálózattól is szabadulna. De a Shell is eladná a Stanlow finomítót, a potenciális vásárló az indiai Essar lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.