BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ízelítő a diákoknak a világból

Nestor Andrea, A KPMG Tanácsadó Kft. szenior menedzsere

„Számomra szakmailag és emberileg is nagyon érdekes tapasztalat volt az esettanulmány-verseny, az induló csapatok tagjainak pedig nagyon jó lehetőséget biztosít tehetségük bemutatására. A profi szervezés, valamint az egyetemi hallgatók kimagasló felkészültsége, lelkesedése egyaránt figyelemre méltó, mindegyik nagyban segítette a zsűri munkáját. A prezentációkat megelőző felkészítés meglátszott a diákok teljesítményén: sokszor valódi, kiforrott csapatokat láthattunk, nagyon jó kommunikációs megoldásokkal, előre begyakorolt átvezetésekkel és – ami szintén nem elhanyagolható – egységes megjelenéssel. A szakmai megoldások kidolgozása terén – tanácsadói szemmel – természetesen látok további előrelépési lehetőségeket, így a következő években induló versenyzőknek azt javaslom, hogy fektessenek minél nagyobb hangsúlyt az adott esettanulmány stratégiai ívének a kidolgozására. A győztes csapatnál látszott a stratégiaalkotási struktúra, amelynek alapján elemezték az adott problémát, kitűzték az elérendő célokat, valamint megnevezték a cél elérése érdekében javasolt eszközöket is, és pénzügyi számításokat végeztek ezen utóbbiakra. A jövőre nézve fontos tanulság tehát, hogy egy felmerülő problémánál ne csak mikromegoldásokat keressenek és alkalmazzanak, hanem átfogó stratégiát alkossanak.”


Kis Kornélia, A The Boston Consulting Group marketing- és toborzási igazgatója

„Vállalatunk már hosszú évek óta támogatja az Országos Esettanulmány Versenyt. Most harmadjára volt szerencsém részt venni a zsűri munkájában. Szembeötlő az a fejlődés, amelyet évről évre tapasztalunk. Az idén ezt egy kifejezetten hálás eset segítette, amely a Lipóti Pékség stratégiájáról szólt. Két szempontból is fontosnak tartja a cégünk az esetanulmány- verseny és az ehhez hasonló szellemi küzdelmek támogatását. Az egyik az, hogy a diákok egy-egy ilyen feladatmegoldás során gyakorlatiasabb ismeretanyagra tehetnek szert, ennek révén pedig javíthatják versenyképességüket a nemzetközi porondon is. Más országok oktatásában ugyanis még mindig lényegesen gyakorlatiasabb tudást szereznek a diákok, mint Magyarországon. Másrészt egy ilyen verseny kiváló lehetőséget ad a zsűriben felsorakozó vállalatok számára, hogy az ország és a régió magyar nyelvű egyetemeinek kiemelkedő diákjait megismerjék. Az első helyezettet, az ECG csapatot a corvinusos elődöntőn ismertem meg; igen komplex témában készítették el prezentációjukat: a fővárosi kórházstratégiára kellett egy megoldást kidolgozniuk. Már akkor olyan meggyőzően, olyan precíz megállapításokkal és javaslatokkal álltak ki a zsűri elé, hogy egyértelmű volt: találkozunk velük a döntőben. És ott is hozták a formájukat.”


Tanács Zoltán, Az IFUA Horváth & Partners partnere

„Az IFUA Horváth & Partners Kft. az Országos Esettanulmány Versenyt évek óta rendszeresen támogatja, mert személyes tapasztalatok alapján tudjuk, mennyire hasznosak az ilyen szakmai megméretések a fiatal hallgatók számára. A verseny azért fontos számunkra, mert összességében hozzájárul ahhoz, hogy igényes, széles látókörű, jól felkészült közgazdászokat képezzenek az egyetemeken, ez az egész szakma elismertségét növeli. Az IFUA társadalmi felelősségvállalása egyik fontos elemének tartja, hogy a lehető legtöbb eszközzel támogassa a hazai munkaerőpiac fejlődését. Ezért veszünk részt egyebek között a Civil Licit programban, ezért hoztuk létre a civilszervezeteket ingyenes tanácsadással segítő IFUA Non-Profit Partners Kft.-t. A tehetséggondozás ugyancsak ide kapcsolódik: hazánknak ugyanis elsőrendű érdeke, hogy jól képzett szakemberek hagyják el az egyetemi padsorokat, mert csak szellemi kapacitásaink maximális kihasználásával lehetünk versenyképesek a világban. Az első helyezést megszerző csapat a díját a lelkiismeretes felkészüléssel, a tényekre alapozott és hibátlan elemzéssel, a kreatív fejlesztési javaslatokkal, a színvonalas prezentációval, az olajozott csapatmunkával, valamint a szimpatikus fellépéssel érdemelte ki. Akár IFUA-sok is lehettek volna…”


Schannen Frigyes, A Roland Berger Strategy Consultants ügyvezető igazgatója

„A Roland Berger nemcsak a versenyt, hanem magát ezt az oktatási formát is – amelynek hangsúlya az esetalapú megoldáskeresésen van – hosszú évek óta támogatja Magyarországon. Úgy gondoljuk, hogy a magyar oktatási rendszer gyakran nem gyakorlati megközelítésű, ám ez a forma rákényszeríti a diákokat az elsajátított anyag azonnali és hatásos átültetésére. Az évek során nemcsak a verseny maga, hanem a versenyző csapatok is sokat fejlődtek. Ma már nemcsak az eszköztár, a gondolkodásmód, hanem az apró részletek is magas minőségű munkáról árulkodnak. Itt szeretném megjegyezni, hogy a magyar csapatok régóta sikeresen indulnak nemzetközi megméretéseken, és szerintem már legfőbb ideje lenne nekünk is tovább lépnünk és Magyarországon megszervezni egy globális versenyt. Ez a mostani verseny kiváló lehetőséget teremtett hazai és határon túli magyar gazdasági egyetemek számára, hogy megmutassák, mire képesek a legjobb diákjaik. Számunkra fontos, hogy ezek a diákok egy kis ízelítőt kapjanak abból a világból és azoktól a cégektől, ahova az egyetem elvégzése után jelentkeznek. A Roland Berger kollégái között több nyertes van és olyan, aki nemzetközi versenyen is részt vesz. Számunkra ezért is kiemelten fontos a verseny további támogatása, hiszen ez a 11 éves kezdeményezés egyedülálló az országban.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.