BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norton védelem okostelefonokra is

Piacra dobta első olyan biztonsági szoftverét a Symantec, amely már a népszerű okostelefonok védelmét is szolgálhatja - jelentette be ma Budapesten Con Mallon, az it-biztonsági cég fogyasztói termékekért felelős európai vezetője.

„A felhasználók ma már azt várják el, hogy közvetlenül hozzáférhessenek az interneten tárolt adataikhoz, megoszthassák fájljaikat, fényképeiket, és zenéiket, ennek megbízható végrehajtását teszi lehetővé az új mobil alkalmazás, ami a már ismert Norton 360 4.0-s verziója” - tette hozzá.
Nem véletlen a fejlesztési irány, hiszen becslések szerint 2013-ra, a világszerte eladott mobiltelefonok számának közel felét az okostelefonok adják majd.

Az internetezők már egyre több időt töltenek különböző társasági oldalakon, ami mára az adathalászok elsődleges célpontjává vált. Egy vírusírtó nélküli világhálóra kötött számítógép mindössze négy perc leforgása alatt megfertőződhet. A számítógépet használók személyes információi is az adatvesztés veszélynek vannak kitéve. Egyes felmérések szerint háromból egy netező visszaállíthatatlan információkat veszít a gépéről.

A Symantec új fejlesztése, távoli adatelérést nyújt az Ipad, Iphone és az Android alapú okostelefonok használóinak.  A Norton 360 legújabb verziója új funkciókkal bővült. A szoftver része a Smart Start-up Manager, amely a rendszerindítást lelassító, szükségtelen programok indítását kiiktatja vagy késlelteti. Ennek segítségével akár 40 százalékkal is gyorsabb lehet a számítógép indítása.

Vírusriadó

A tavasz beköszöntével nem csak a természet tartogat kellemetlen meglepetéseket, de az internetes bűnözők is készen állnak, hogy ránk szabadítsanak néhány vírust. Az online bűntevők ma már egyáltalán nem egyszerű lázadó egyetemisták, akik csak heccből fertőzik meg számítógépünket. Ezek mögött legtöbbször a szervezett bűnözés áll, tagjai 160 és 16 ezer forint közötti összegért akár teljes személyazonosságot, névvel, címmel, születési dátummal kiegészített hitelkártya adatokat is vásárolnak. Teljesen hozzáférhetÕ, csapolható, kipróbált bankszámla hozzáférést 220 ezer forintos áron vesznek a bűnözők.

A digitális rosszfiúk legkedveltebb trükkjei, hogy az egyre népszerűbb közösségi média oldalakon vadásznak az áldozatokra. Az iwiw-en vagy a Facebook-on gyakran fiktív felhasználóként –például egy ismerkedni vágyó ifjú hölgyként- jelentkeznek be, hogy aztán kicsalják a mit sem sejtő áldozatokból a személyes adataikat vagy éppen egy fertőzött weboldalra irányítsák őket. A másik kedvelt módszerük, hogy kéretlen levelekkel zúdítják tele a postaládánkat, megdöbbentő hírekkel, visszautasíthatatlan ajánlatokkal vagy éppen hivatalosnak tűnő felszólításokkal véve rá a gyanútlan felhasználót, hogy egy olyan linkre kattintson, mely aztán egy kártékony kódot telepít a számítógépünkre.
Ha ez megtörtént és egyáltalán felismertük, akkor érdemes minél hamarabb gyógymódot keresni a problémára. Az ügyes internetes bűnözők ugyanis olyanok, mint a paraziták: akár több éven keresztül is képesek észrevétlenek maradni azáltal, hogy bankszámlánkról csak apró tételeket tesznek zsebre.

Gombás László, a Symantec szakértője az alábbiakat tanácsolja, hogy a virtuális világban elkerüljük a vírusfertőzést.

1. „Minden napra egy alma, az orvost távoltartja” – a bölcs mondás is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Érdemes beszereznünk egy olyan komplett biztonsági csomagot, amely nem csak az internetről ránk leselkedő veszélyektől véd meg, de akár képeinket, videóinkat, fontosabb dokumentumainkat is elmenthetjük egy erre a célra létrehozott online tárhelyen.
2. Lehetőség szerint soha ne kattintsunk ismeretlen küldőtől érkező levelekben elhelyezett linkekre, csatolmányokra.
3. A biztonsági szoftver használata mellett fontos, hogy az operációs rendszer és más, az internettel kommunikáló programok (pl. médialejátszó szoftverek) is folyamatosan naprakészek legyen. Hagyjuk, hogy a frissítések folyamatosan települjenek.
4. Kétszer is gondoljuk meg, mielőtt vadidegen emberekkel ismerkedünk össze az interneten. Az itt érkező direkt üzenetekkel sokkal kevésbé vagyunk gyanakvóak, amit a bűnözők előszeretettel fordítanak a saját előnyükre.
5. Különösen legyünk körültekintőek, ha online végezzük bankügyeinket. A bank sohasem fog arra kérni minket, hogy emailben erősítsük meg személyes adatainkat. Jelszavunkkal legyünk elővigyázatosak és soha ne adjuk ki harmadik félnek.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.