BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hibás jogszabály miatt áll az EU-s beruházás

A Közép-dunántúli régió egyik legnagyobb nyertes turisztikai projektje, a Veszprémi Érseki Turisztikai Központ kivitelezése sem tud megkezdődni a jogszabályi ellentmondások miatt.

Mint ahogy az köztudott, 2009 októberében módosult az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet, melynek egyik legjelentősebb újítása volt az építtetői fedezetkezelő intézményének bevezetése.

A fedezetkezelő intézménye a körbetartozások visszaszorítását, a fizetési határidők betartását kívánja elősegíteni azáltal, hogy az építtetőt arra kötelezi, hogy a kivitelezési munkálatok ellenértékét már az építkezés megkezdése előtt letétbe helyezze a fedezetkezelői számlán.

Már 2009 őszén egyértelmű volt, hogy a kormányrendelet előírásai ellentétben állnak a megkötött támogatási szerződésekkel, és az EU-s elszámoltatási renddel – véli Szijjártó Orsolya, az EU-s pályázatokkal foglalkozó Inventio Consulting Kft. ügyvezetője.

A cég a Veszprémi Érsekség képviseletében többször kért iránymutatást az illetékes hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a rendszer. A kérdésre a mai napig senki nem tudott választ adni, pedig a jogszabály is előírja, hogy a MÁK, mint fedezetkezelő intézmény feladatait a Közreműködő Szervezet bevonásával látja el. A Közreműködő Szervezet tájékoztatása szerint azonban velük a mai napig senki nem egyeztetett a témában és nem tudnak tájékoztatást adni.

A MÁK tájékoztató dokumentuma és a nevezett jogszabály számos ponton ellentmond az EU-s elszámolás rendnek. Ezek közül a legfőbb problémát az jelenti – azon túlmenően, hogy Szijjártó Orsolya véleménye szerint EU-s támogatásból megvalósuló projekteknél teljesen felesleges egy újabb bürokratikus intézmény közbeiktatása- hogy a MÁK Tájékoztató dokumentuma előírja, hogy amennyiben a támogatás összege a számla fizetési határidőt megelőző 5. munkanapig nem érkezik meg a fedezetkezelői számlára akkor azt az építtetőnek meg kell előlegeznie.

Ilyenről az EU-s elszámolási rendben szó sincsen, hiszen pl. a Veszprémi Érseki Turisztikai Központ projekt esetében a támogatás aránya 85 százalékos ( a megítélt támogatás csaknem 750 millió forint), amit a támogatási Szerződés szerint a Közreműködő Szervezet közvetlenül utal a kivitelező számlájára. Az új jogszabály ezt megakadályozva még azt a kockázatot is hordozza, hogy ezt az összeget a Veszprémi Érsekségnek meg kéne előlegeznie, hiszen nincsen ráhatása, hogy a támogatás megérkezik-e a fedezetkezelői számlára vagy sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.