BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint jó bankárnak lenni

A Wall Street és a City lendületének a szele csak meglegyintheti a magyar pénzügyi piacot


Ismét jól megy a Wall Street-i bankároknak: 2008 óta nem látott ütemben nő a pénzügyi állások száma New Yorkban, és egyre több pénzintézet kínál garantált, vagyis teljesítménytől nem függő fizetést a legalkalmasabbnak ítélt jelölteknek. A bankárok újra válogathatnak az ajánlatok közül, a cégek pedig „elveszíthetik a megszerezni kívánt jelöltet, ha nem cselekednek elég gyorsan” – idézi az eFinancialCaareers North America ügyvezetőjét, Constance Melrose-t a Bloomberg. Melrose szerint a honlapjukon hirdetett befektetési banki pozíciók száma 75 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

A trendet New York állam munkügyi statisztikái is alátámasztják: március és május között 6800-zal nőtt az állások száma a pénzügyi szektorban. Május végén így összesen 429 ezer fő dolgozott az ágazatban a világ pénzügyi fővárosában, igaz, ez még mindig elmarad a 2007

augusztusában regisztrált közel 474 ezres csúcstól. A foglalkoztatás fellendülése a pénzügyi szektor javuló teljesítményével függ össze: a Wall Street öt legnagyobb szereplőjének (Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley) öszszesített nettó eredménye az év első negyedében elérte a 16,2 milliárd dollárt, ez a legmagasabb profitszintet jelenti 2007 második negyede óta.

A New York-i Options Group áprilisi jelentése a leggyorsabban bővülő területek között a származékos ügyleteket és a nyersanyag-kereskedelmet említi. Számos társaság erősíti meg a leggazdagabb ügyfelek pénzügyeit kezelő privát banki részlegeit is. Az Options Group szerint a cégek általában 30-40 százalékkal nagyobb fizetéssel igyekeznek átcsábítani riválisaik szakembereit; a fizetési csomagok némelyike a 8 millió dollárt is eléri, garantált bónu-

szokkal. Bár a G20 ajánlásai nyomán egy évnél hosszabb időre a pénzintézeteknek nem illene garantált jutalmakat adniuk, vannak bankárok, akiket két évre szóló garanciákkal igyekeznek megnyerni.

A múlt héten a Fed is arra figyelmeztetett, hogy több nagybank nem tett eleget a válságot előidéző felelőtlen magatartást visszaszorítani hivatott fizetési praktikák átalakítása terén. A Fehér Ház illetékese, Kenneth Feinberg igyekezett nem hagyni kétséget afelől, hogy a kormány pénzügyi reformtervei véget fognak vetni a túlzott bónuszoknak, ha a bankárok ezt „még nem is fogták fel”. Mint mondta: „A Wall Streetnek nehéz lesz visszatérnie a régi szép időkhöz.”

Jelenleg nemcsak a Wall Street, de a londoni City is a régi szép idők visszatértében bízik. A brit pénzügyi szolgáltató cégek közel kétharmada számít forgalmának bővülésére az elkövetkező negyedévben, ez a leginkább derűlátó várakozás 1993 decembere óta – derül ki a CBI brit iparszövetség és a PricewaterhouseCoopers felméréséből. Az ágazat 2007 óta először számol alkalmazotti létszámána növekedésével. Több londoni bank máris megkezdte új munkatársak felvételét a hitelválság idején elbocsátottak pótlására: a Lloyds értékesítési és kereskedési, a Barclays pedig fúziós és értékpapír-piaci részlegeit bővíti.

A londoni Cityben tapasztalható brókeréhség Magyarországon rövid távon nem fog jelentkezni – véli Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Egyfelől a jelentős, nagy horderejű pénzügyi döntések nem itt születnek, másfelől a fontos tőzsdei ügyletek sem hazánkban köttetnek. Ha azonban újból elindulnak a beruházások, a bankok a korábbitól eltérő tudású és típusú munkatársakat keresnek majd, sokkal komplexebb feladatkört bízva az alkalmazottakra – tette hozzá.

Ha látványos felfutásra nem is lehet számítani, a tavalyi elbocsátási hullám után legalább már Magyarországon is kezd magához térni a banki álláspiac. A nyolc legnagyobb hazai hitelintézet internetes honlapján közel 250 állásajánlat található, és csak a Raiffeisen Bank 80 pozícióra vár jelentkezőket. Jelenleg – nem meglepő módon – a kockázatkezelési területre keresnek szakembereket, de bőven akadnak értékesítési feladatokra vonatkozó pályázatok is. Az állásajánlatok töbsége a fővárosba szól, de több vidéki településen is keresnek fiókvezetőket a piaci szereplők. A bankszektorban foglalkoztatottak létszáma viszont az elmúlt egy évben folyamatosan csökkent: a hazai nagybankok az első negyedévben 26,7 ezer főt foglalkoztattak, ez 5,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.


alku a bónuszokról

Az uniós kormányok és az Európai Parlament képviselői megállapodtak a banki vezetők és tőzsdei kereskedők prémiumának korlátozásáról. E szerint a bónuszok legfeljebb 60 százalékát lehet azonnal kifizetni, a maradékot legalább három évre vissza kell tartani, hogy időközben értékelhető legyen a vállalt kockázat is. A prémiumnak csak a fele fizethető készpénzben, a többit értékpapírban kapják meg a jutalmazottak. Ha a megállapodást az EP plenáris ülése is jóváhagyja, az új szabályozás jövőre életbe léphet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.