BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A spájzban vannak - Olajfinomítókat vesz a Rosznyeft Németországban

A The Wall Street Journal értesülései szerint az orosz állami irányítás alatt álló Rosznyeft négy németországi olajfinomító megvásárlására készül, amelyek a teljes németországi kapacitás negyedét termelik meg.

A lap értesülései szerint a Rosznyeft az Ruhr Oel GmbH 50 százalékát vásárolná meg a tulajdonos Petroleos de Venezuela SA-tól (PdVSA). A Ruhr Oel a venezuelai cég, és a BP fele-fele arányú tulajdona. A The Wall Street Journal információi szerint az üzlettel négy németországi olajfinomító kerülhet az orosz állami tulajdonban lévő olajtársaság birtokába.

Mint hogy a BP-nek elővásárlási joga van a PdVSA részesedésére, a Rosznyeft az Északi- tengeren kapott olajfúrási jogot a Rosznyefttől, cserébe azért, hogy lemondott a részesedésről. A csereüzlet sokat hozhat a BP konyhájára, egyúttal bizalmi szavazásnak is tekinthető, hiszen a Mexikói-öbölbeli katasztrófát követően az elemzők egy része úgy vélte, hogy az állami olajtársaságok a jövőben tartózkodnak majd a BP-vel való együttműködéstől.

A Rosznyeft, és a BP egyébként jelenleg is üzleti kapcsolatban áll: a BP 1 milliárd font értékben vásárolt az orosz cég részvényeiből, amikor az megjelent a londoni tőzsdén. Ezen kívül a két vállalat közösen dolgozik a Szahalin olajmező kitermelésén.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.