BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsan elhelyezkednek a friss diplomások

Átlagosan három-négy hónapra volt szükségük 2007-ben az akkor diplomázott fiataloknak ahhoz, hogy állást találjanak maguknak, a munkanélküliség mindössze kétszázalékos köreikben – derül ki az Educatio Kht. Diplomáskutatás 2010 című felméréséből.

Ez a diplomások pályakövetését 4500, három évvel ezelőtt diplomát szerzett hallgató megkérdezésével végezte el. A vizsgált diplomások túlnyomó többsége – 80 százaléka – alkalmazotti státusban dolgozik három évvel az oklevél megszerzését követően.

A vezető pozíciót betöltők között is inkább az alacsonyabb szintű irányítók dominálnak, a felső vezetői poszt elérése a végzés után három évvel igen ritka, mindössze 3,8 százaléknak sikerült. Saját vállalkozást 3 százalékuk irányít.

A munkával kapcsolatban a felmérés során az elégedettséget is vizsgálták. Ennek eredményeiből az tűnik ki, hogy a megkérdezettek leginkább a munka szakmai, tartalmi részével elégedettek – egy 1-től 5-ig terjedő skálán az összesített átlag 4,04 volt. Szintén jónak ítélik meg munkájuk személyi (3,91), illetve tárgyi feltételeit (3,83).

Szakmájuk presztízsét, valamint a szakmai előmenetelt, a karrierépítési lehetőségeket azonban már csak erős közepesnek (3,56, illetve 3,45) tartják. A legkevésbé a jövedelmükkel és a juttatásaikkal elégedettek, értékelésük átlagban alig haladja meg a hármas osztályzatot (3,18).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.