BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív folyamatok - Felpörgött a hazai irodapiac

A válság hatásai az eltérő fejlettségű európai országokban az ingatlanpiacon is különbözőképpen jelentek meg. A GVA Worldwide tőkepiaci elemzése – melyben 12 országot vizsgált –, négy csoportba osztotta az országokat az alapján, hogy hogyan érintette őket és milyen válaszokat adtak a problémákra.

A gyorsuló növekedésű piacot erős befektetői aktivitás jellemzi, a külföldi befektetők mellett a hazai befektetők is aktívak, a tranzakciók lezárási ideje visszatért a normális időtartamra.  Ide sorolható az Egyesült Királyság. Itt az intézményi és magánbefektetők, valamint a tengerentúli befektetők hatására a prémium hozamokban javulás észlelhető. A prémium ingatlanok esetében a kereslet meghaladja a kínálatot, míg a másodlagos ingatlanok esetében túlkínálat jellemzi.  London központi részén erős bérlői és befektetői piac tapasztalható.

A lassú növekedésű piacokat stabil piac, erős helyi piaci szereplők (bankok, biztosítók, ingatlanpiaci alapok, nyugdíjalapok) jellemzik.  Svájc sorolható ide. A kereslet magas, a kínálat viszont alacsony a megfelelő termékekből.  A központi városrészekben a prémium hozam 3-5 százalék, a városon kívül 5,5 -6,5 százalék.

A helyreálló piacokon még mindig érezhető a válság hatása, de a gazdaság már fellendülőben, a banki szektor erősödik, a kereslet nagy, de nincs megfelelő kínálat. Az ebbe a csoportba sorolható országok között számos különbség van. Németországban a befektetések 90 százaléka hazai befektetőkhöz kötődik és Hollandiában is a nagyobb volumenű (15 millió eurónál nagyobb) befektetők német nyílt vagy zárt végű alapok. Németországban a befektetések legnagyobb része (65 százalék) a kiskereskedelmi ingatlanpiacon történt, Dániában a befektetők minden szegmens iránt érdeklődnek, beleértve a lakóingatlan piacot is.

Lengyelországot javuló finanszírozási lehetőségek és erős befektetői hajlandóság jellemzi.  Legnagyobb kereslet a kiskereskedelmi szektorban mutatkozik, a kínálatban teljes portfóliók, prémium bevásárlóközpontok találhatók és további fejlesztések is várhatók ezen a téren.  A hozamszintek visszatértek a válság előtti értékre (7-9 százalék). Olaszországban érezhetők még a válság negatív hatásai, de már ugyanakkor láthatók a javulás jelei.

A befektetők között itt is megtalálhatók a német alapok, a kínálatban  pedig a nemrégiben kiadott ingatlanok  és sale-and -leaseback konstrukciók mellett jelen vannak az üres történelmi épületek is. Romániában is láthatók már a helyreállás jelei. A hazai és külföldi fejlesztők fenntartják a kínálatot: 2010-ben előreláthatólag 280 000 négyzetméter új irodaterületet adnak át.  A külföldi befektetők számára javulnak a törvényi lehetőségek.

„Magyarországon is megnövekedett a befektetők (helyi és intézményi alapok) érdeklődése a jó bérbeadottságú kiskereskedelmi és irodai ingatlanok iránt. 2010 első felében több jelentős befektetési ügyletet (Allee, K3 irodaház, Ü48) zártak le. Az ingatlanalapok mellett a nyugdíjpénztárak is növekvő aktivitást mutatnak. A növekvő kereslet eredményeként az idén még további jelentős tranzakciókra számíthatunk. A prémium irodák hozama jelenleg 7,5-8,0 százalék, a prémium kiskereskedelmi ingatlanoknál 7,5 százalék, míg prémium ipari ingatlanokra vonatkoztatva 9 százalék. Ezen értékek a megindult pozitív folyamatok eredményeképpen 2010 végére csökkenhetnek.” – mondta el Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.