BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összekötötték a magyar és a román gázvezeték-rendszert

"Egész Közép-Európa várta ezt az eseményt" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Szeged-Arad gázvezeték átadásán.

"A ma átadandó magyar-román gázvezeték az első olyan összeköttetés a magyar gázrendszer és valamely szomszédos ország gázrendszere között az osztrák interkonnektor 1995-ös avatása óta, amely elősegíti Magyarország gázimportjának diverzifikálását", jelentette be a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt tájékoztatása szerint a mostani projektet az év vége felé követi a horvátországi összeköttetés átadása, de készülnek a szlovéniai vezeték tervei is. Az Arad-Szeged vezeték a magyar fél számára 33,3 millió euróba került, a teljes vállalkozáshoz az Eu 17 millió eurós támogatást adott.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök ecsetelte a beruházás, valamint a román-magyar együttműködés politikai és stratégia súlyát, s hangsúlyozta, hogy mindez uniós érdek is.

"Románia számára elsőrendű fontosságú a szomszédos országokkal való gázvezetéki öszeköttetések megteremtése. A magyarországi összeköttetés jelentős lépés Románia, a térség és Európa gázbiztonsága szempontjából is" - mondta beszédében Emil Boc román nagykövet. Beszélt a térségben épülő gázháló, a Nabucco gázvezeték projekt és az AGRI fontosságáról is, utóbbi kapcsán pedig elismerően szólt arról, hogy Magyarország is csatlakozni kíván a vállalkozáshoz. Az AGRI kapcsán a fő feladat most a finanszírozás megszervezésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.