BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

WWF: Most kell küzdenie az országnak

Magyarországnak most kell harcolnia a szabályozás szigorításáért, ha nem akar több ipari katasztrófát!

A múlt hét elején kiömlött vörös iszap okozta katasztrófa nyomán folynak a kárelhárítási munkálatok. Az aktuális probléma orvoslása mellett azonban most kell a megelőzésért is tenni. A WWF szerint a soron következő EU-elnökséget betöltő Magyarország felhasználhatja pozícióját arra, hogy előmozdítsa a nem megfelelően karbantartott és szabályozott bányászati hulladékok kezelésének ügyét.

A magyar kormány lépéseket tesz a jelenlegi katasztrófa elhárítására és a felelősök felkutatására. A WWF emellett rámutat az ellenőrzések hiányosságaira, melyet egy pénteken birtokába került és kiadott légifotóval támaszt alá, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a kolontári tározó fala már 2010 júniusában is szivárgott.

A WWF felszólítja az Európai Bizottságot és az uniós tagállamokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket a magas kockázati szintű bányászati hulladékot tároló biztonságos kezelése érdekében Európában, különösen Kelet- és Közép-Európában.

"A kolontári emberi és ökológiai katasztrófa világossá tette, hogy szükség van a bányászati hulladékokra vonatkozó jelenlegi szabályozás újraértékelésére, egyúttal ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyi időzített bomba ketyeg Közép-és Kelet-Európában." - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

Egy 2004-ben az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által közzétett átfogó tanulmány szerint, csak Magyarországon 260 kritikus hulladéktározó található, ezek közül 8 igen veszélyes. A kolontári vörösiszap tározót szintén a kritikus helyek közt említi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.