BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Déli Áramlat: hatalmas lépés Bulgáriában

Szombaton várhatóan tető alá hozzák a Déli Áramlat gázvezeték vállalkozás bulgáriai vegyesvállalatának tervét, egy orosz részvételű olajcső megvalósíthatósági tanulmányát azonban visszadobták a bolgárok.

A bolgár kormány szerdán jóváhagyta a Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakasza tervezésére, építésére, tulajdonlására és üzemeltetésére létrehozandó vegyes válallat alapításáról szóló döntést. A társaság 50 százaléka az Gazprom, másik 50 százaléka a Bolgár Energia Holding kezében lesz.

A szerződést Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök holnapi, szófiai látogatása során véglegesítik a bolgár kormány közleménye szerint. A cső az orosz egyesített gázrendszer gázát a Fekete-tenger mélyét átszelve hozná Európába.

Az évi 63 milliárd köbméter kapacitású vezeték a bulgáriai partoknál érkezne a szárazföldre, ahonnan több, délkelet- és közép-európai országot átszelve érkezne el az ausztriai Baumgartenben működő gázelosztó központba. A beruházás a tervek szerint 2013-ban kezdődik, a gázszállítás 2015 végén indulhat meg a vezetéken. Nyomvonala elkerülné Ukrajnát, amely ma az orosz tranzit egyik fő útvonala.
Bulgária – más Déli Áramlat tagoroszágok mellett – részt vesz az orosz részvétel nélküli Nabucco beruházásban is. Ezen a csövön közel-keleti és kaszpi térségbeli gáz érkezik majd Törökországon át Európába, szintén ausztriai végponttal.

A bolgár kormány ugyanakkor kedden elutasította annak az olajvezetéknek a környezetvédelmi hatástanulmányát, amely a zsúfolt boszporuszi szoros tehermentesítését szolgálná. A Burgasz-Alekszandropolisz összeköttetés kapcsán ugyanis erős a bolgár aggodalom, hogy a vezetékből kijutó olaj szennyezheti az ország tengerparti üdülőhelyei vizét. A minisztérium közleménye szerint a hatástanulmány nem teljes, megállapításai pedig nem világosak. Nem derül ki belőle, hogy egy esetleges olajfolt hogyan hatna az idegenforgalomra, a halászatra és a helyi kagylótenyésztésre. A 285 kilométer hosszú cső lefektetéséről 2007-ben állapodott meg Oroszország, Bulgária és Görögország. A projekt egymilliárd euróba kerülne, és évi 35 millió tonna olaj szállítását tenné lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.