BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihívások előtt a légi közlekedés

Visszavetheti a nemzetközi kereskedelmet, és ezáltal a globális gazdasági fellendülést is megnehezítheti, ha újabb szigorításokhoz vezet a légi forgalom biztonságával kapcsolatos aggályok felerősödése a múlt hét végén felfedezett robbanószerek miatt.

Mint ismert: két, Jemenből az Egyesült Államokba tartó gépen robbanószert találtak a hatóságok Dubajban és Nagy-Britanniában. A bomba mindkét esetben a rakományként feladott csomagok között, nyomtatókban volt elrejtve.

A csomagszállító cégek már tavaly összecsaptak az amerikai és az uniós hatóságokkal azon tervek miatt, hogy kötelezően és teljes körűen bevezessék a feladott áruk képalkotó technológiák segítségével végrehajtandó átvizsgálását. Biztonsági szakértők szerint ugyanis a jelenleg használt röntgenes átvilágítással a mostanihoz hasonló eseteket nem lehet kiszűrni. A szállítmányozási vállalatok azonban vonakodnak vállalni a fejlesztések teljes költségét, és a 2012-től tervezett szigorításokat egyelőre elhalasztották.

A múlt heti merényletkísérletek ismét felerősíthetik a változtatásokat szorgalmazók hangját; a brit belügyminiszter már jelezte, London az áruszállítás valamennyi biztonsági aspektusát felülvizsgálja. A légitársaságok nemzetközi szövetsége, az IATA szerint a világ kereskedelmi forgalmának 35 százalékát bonyolítják le légi úton.

Tilalmak

A Dubajban és Nagy-Britanniában felfedezett robbanószerek miatt a világ számos repülőterén szigorították meg a biztonsági szabályokat. Hollandia egyáltalán nem enged be Jemenből érkező légi szállítmányt repülőtereire, Németország pedig az utasokat szállító járatok fogadását is felfüggesztette.

A teherforgalom esetében Berlin jelezte, hogy a Jemenre bevezetett tilalmat más országokra is kiterjesztheti. Nagy-Britannia Jemen után Szomáliára mondta ki, hogy nem engedi be az onnan érkező légi szállítmányokat.

A teherforgalom esetében Berlin jelezte, hogy a Jemenre bevezetett tilalmat más országokra is kiterjesztheti. Nagy-Britannia Jemen után Szomáliára mondta ki, hogy nem engedi be az onnan érkező légi szállítmányokat. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.