BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire fordítják az elköltetlen EU-pénzeket? Íme

A képviselők csütörtökön szavaznak az EP és a Tanács között már egyeztetett javaslatról, amely értelmében 146 millió eurónyi le nem kötött EU-pénzt fordítanak energiahatékonysági és megújuló energia-projektekre.

A csütörtöki szavazással az európai energetikai projekteket támogató gazdaságélénkítő programot módosítaná az EP annak érdekében, hogy az elköltetlen pénzeket egyebek mellett a középületek és magánházak energia hatékony korszerűsítésére, megújuló energiák használatára, megújuló energia-alapú hő- és villamos energia központok építésére és megfelelő elosztási hálózat kialakítására, tömegközlekedési megoldások kidolgozására használnák fel.

Az elsősorban helyi és regionális önkormányzatok támogatására létrehozott, gazdasági és pénzügyi versenyképességet célzó alap 2011. január 1-től nyílik meg és 2014. március 31-ig utalhat ki pénzt.

A támogatásra igényt tartó fél hozzájárulása állhat kölcsönből, garanciából, saját tőkéből vagy más pénzügyi forrásból. A földrajzi egyensúly elve döntő szerepet játszik a projektek értékelésében.

A 2009-ben kidolgozott terv célkitűzései között szerepel a széndioxid-megkötési és -tárolási, tengeri szélenergia hasznosítását célzó infrastruktúrát fejlesztése, valamint gázvezeték- és villamosenergia-beruházások finanszírozása. 2010-ben a programhoz rendelt források megközelítették a 4 milliárd eurót.

Ez az összeg az energiainfrastruktúrába fektetett eddigi legnagyobb uniós támogatás. A hatékony energiaalap létrehozásával az EP jogalapot teremt az eddig el nem költött összeg felhasználásához, ami egyébként visszakerült volna a nemzeti költségvetésekbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.