BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási fordulat az olajkatasztrófa kapcsán

Az a vizsgálat, amelyet Barack Obama elnök rendelt el a British Petroleum által a Mexikói-öbölben okozott olajszennyezés okainak kivizsgálására, alátámasztotta a BP számos saját megállapítását azzal kapcsolatban, hogy a cég nem áldozta fel a biztonságot a pénz érdekében.

Az olajszennyezéssel foglalkozó bizottság prezentációja során a vizsgálat vezetője kijelentette: 90 százalékban egyetért a BP-nek a katasztrófával kapcsolatos megállapításaival. De a bizottság előzetes jelentése arra is rámutatott, hogy a BP egyes intézkedései külön kockázatokhoz vezettek. Az előzetes jelentés szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a BP tudatosan feláldozta volna a biztonságot a takarékosság érdekében.

A vizsgálat vezetője, Fred H. Bartlit szerint ez nem jelenti azt, hogy a Deepwater Horizon működése teljesen kockázatmentes lett volna, de az biztos, hogy tudatosan nem áldoztak fel biztonsági intézkedéseket a költséghatékonyság oltárán. Már csak azért sem, mert a takarékosság ellenére a fúrótorony dolgozói nem tették volna szándékosan kockára az életüket.

Az AP tudósítása szerint a munkacsoport jelentése máris komoly feszültséget gerjesztett, Daniel Becnel, egy a BP-t perelő ügyvéd teljesen abszurdnak minősítette a vizsgálat eredményeit. A jogász szerint a kormányzati munkacsoport azért hátrált meg, mert tisztában van vele, hogy előbb-utóbb az állam felelőssége is felmerül valamelyik perben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.