BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rácz Jenő: Surján volt a legsikeresebb miniszter

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke az egészségügy jövőjéről beszélt a rendezvényen.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke leszögezte: a rendszerváltást követő egészségügyi tárcavezetők közül Surján László minisztersége tekinthető a legsikeresebbnek abból a szempontból, hogy intézkedéseinek nagy része ma is érvényben van. Ehhez képest a következő kormányok idején még cikluson belül is jelentős irányváltások és miniszteri személycserék történtek.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

A jelenlegi kormánytól valódi átalakítást várt a közvélemény, "akadtak csontvázak a szekrényben", miközben a nemzetközi pénzpiac "hisztérikusan reagált" a kabinet egyes bejelentéseire. Az EU emellett bebetonozta az idei és a jövő évi költségvetési hiánycélokat, így nem volt lehetőség a többletforrások bevonására az egészségügyben és ez így is marad. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben mind az intézmények, mind a beszállítók működésképtelenekké válnak.

Fájdalmas döntések állnak a szektor előtt, miközben az egészségügy szereplőinek elfogyott a türelme. Az 1 százalékos közfinanszírozási növekmény okvetlenül szükséges az egészségügyben, ez mintegy 250 milliárd forintot jelent. A közfinanszírozásból nyújtott szolgáltatási csomagnak pedig változnia kell, mert a jelenlegi, a most rendedlkezésre álló forrásokból nem fenntartható. Olyan torzulásokat tartalmaz a rendszer, amely nem csak a fenntartást, de a fejlesztést is ellehetetleníti.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.