BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nissan Mitsubishit gyárt és fordítva

A Nissan és a Mitsubishi megerősítették szövetségüket, aminek keretében a két japán autógyár egymásnak épít modelleket.

A japán autógyártók jelenleg az erős jen profitcsökkentő hatásaival harcolnak is igyekeznek új piacokat meghódítani, ennek jegyében erősítette meg szövetségét a Mitsubishi és a Nissan. A Nissan a mai bejelentés szerint egy kisautót gyárt a Mitsubishinek Japánban, utóbbi pedig egy terepjárót épít, amelyet a Nissan forgalmaz majd a Közel-Keleten.

Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója szerint az összefogás egyrészt segíti a terjeszkedést a fejlődő piacokon, másrészt erősíti a Nissan jelenlétét a kisautók szegmensében a hazai piacon. Osamu Masuko, a Mitsubishi elnökének kommentárja szerint az üzlet mindkét felet erősíti a "drasztikusan változó piaci és gazdasági körülmények között". A két cég az AFP tudósítása szerint azt is közölte, hogy hosszú távon egy fele-fele tulajdonosi arányban működő vegyesvállalatot is szeretne létrehozni, amely a hazai piacra gyártanak miniautókat.

Bár a japán autógyárak pozitív eredményekről számoltak be a közelmúltban, a jen szeptemberben tizenöt éves csúcsot ért el a dollárral szemben, a vállalatok ezért a profit "hazahozatalakor" óriási veszteségeket kénytelen elkönyvelni az árfolyamok miatt. Ráadásul szeptemberben Japánban is véget ért a környezetbarát autók vásárlását támogató kormányzati program, így a kereslet várhatóan csökkeni fog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.