BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A politika beleszólna a MOL-INA üzletbe

A horvát ellenzéki szociáldemokrata párt felszólította a kormányt, akadályozza meg, hogy a Mol többségi részesedéshez jusson az INA kőolajipari csoportban annak stratégiai jelentősége miatt.

A horvát vállalatban a Molnak jelenleg 47,15 százalékos, az államnak 44,84 százalékos részesedése van, de a Mol meg akarja venni az INA közkézen lévő valamennyi részvényét, s ezzel többségi tulajdonossá válna.

A horvát kormány egyelőre nem kommentálta az ügyet, csupán annyit közöltek, hogy a héten válaszolnak a Mol ajánlatra, további részletet azonban nem hoztak nyilvánosságra.

A szociáldemokrata párt vezetőjének hétfői nyilatkozata szerint a horvát kormánynak tárgyalnia kellene Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve az INA-ban tulajdonnal bíró nyugdíjalapokkal, amelyek esetleg ellenajánlatot tehetnének az INA kisbefektetőinek.

A Mol csütörtökön közölte, hogy ajánlatot tesz a közkézen lévő INA törzsrészvények megvásárlására 2.800 horvát kuna (1 kuna=37,7 forint) részvényenkénti áron. A bejelentést követően a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) felfüggesztette az INA részvények kereskedését pénteken.

A HANFA pénteki közleménye szerint az INA-val kapcsolatos intézkedés mindaddig érvényben marad, amíg a Mol nem ismerteti ajánlatának részleteit.

A Mol csütörtökön azt közölte, hogy az ajánlat maximum 800.910 darab, egyenként 900 horvát kuna névértékű INA törzsrészvényt érint, amelyek döntő többsége jelenlegi, vagy volt INA munkavállalók, illetve a korábbi nyilvános kibocsátásban részvényt jegyző magánszemélyek tulajdonában van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.