BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb dobásra készül a mobilpiacon a Microsoft

A Windows egy új, ARM processzorokon futó kiadásának fejlesztésén dolgozik a Microsoft – írta a Bloomberg és a Wall Street Journal egy, a neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. A hírek szerint a Microsoft a januári Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) szórakoztató elektronikai kiállítás keretében mutatná be, de majd két év múlva kerülne piacra.

A Microsoft elképzelései szerint az ARM architektúrákon futó Windows teljes értékű szoftver fut majd hasonlóan az Intel architekúrákon futóhoz. Az ARM processzorokat elsősorban táblagépekbe és mobiltelefonokba építették be. 

A belső források szerint a rendszer fejlesztésén már jó ideje dolgozik a szoftveróriás, amely e kiadástól azt várja, hogy jelentősen javítja a versenyesélyeit az okostelefonok és a legújabb divatnak számító tábla PC-k piacán. A híreket sem a Microsoft, sem a londoni ARM nem kívánta kommentálni.

A Microsoft keddi közleménye alapján mintegy 1,5 millió mobiltelefonon fut a Windows Phone 7 operációs rendszere, amelyet hat hónappal ezelőtt mutattak be. A vállalat szerint a szám megfelel a „reális” várakozásoknak.

A piaci szereplők egyet értenek abban, hogy a Windows Phone 7 a Microsoft utolsó lehetősége arra, hogy a dinamikusan fejlődő okostelefon piacon meghatározó pozíciót vívjon ki magának, amelyet az Apple és a Google ural.

Colin Gillis, a BGC Partners elemzője szerint a 1,5 millió meglehetősen visszafogott szám, s a Microsoftnak még nagy csatát kell vívnia a mobiltelefon piacon. Az, hogy a vállalat folyamatosan csúszott a fejlesztésekkel és nem „adott választ” az Apple iPad készülésékre a részvényeken is nyomot hagyott idén: a Microsoft papírok árfolyama kedden 26 centes emelkedéssel 28,07 dolláron zártak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.