BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedével kevesebb autó fogyott Magyarországon

A tavalyi év során 5,5 százalékkal kevesebb új autó fogyott az EU-ban, mint egy évvel korábban, a decemberi adatok 3,2 százalékkal maradtak el a bázisértéktől. Magyarországon éves szinten negyedével esett vissza a kereslet.

A 2010-es év során az Unió országaiban 13 360 599 új gépjármű talált gazdára, 5,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - derült ki az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb adataiból. A szervezet a hanyatlás legfőbb okaként a kormányzati rendelések elmaradását nevezte meg.

Decemberben 1 009 638 új gépjárművet adtak el, 3,2 százalékkal kevesebbet, mint 2009 azonos időszakában. Spanyolországban 23,9, Olaszországban 21,7, Nagy-Britanniában 18,0 százalékkal kevesebb autó fogyott, mint 2009 decemberében. Magyarországon 9,3 százalék volt az elmaradás.

Éves szinten ugyanakkor sokkal jobban teljesítettek az országok: Spanyolországban 3,1, az Egyesült Királyságban 1,8 százalékos növekedést regisztrált a szövetség és Olaszországban is "csak" 9,2 százalékos volt a visszaesés. Magyarország viszont messze alulteljesített: a 25,1 százalékos zsugorodást csak két ország, Bulgária és Görögország tudta alulmúlni. Ezzel szemben a csőd széléről visszatáncolt Írországban 54,7 százalékkal nőtt a kereslet, ami különösen a 2009-es 62,1 százalékos visszaesés fényében szép eredmény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.