BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NIF: újabb vasúti és autópálya-tenderek

A hazai közlekedési infrastruktúra fejlesztését célzó hat újabb pályázatot írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Az első az M3-as autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közötti szakaszának, illetve csatlakozó építményeinek építésére vonatkozik. A munka során 2x2 forgalmi sávos, leállósávos és aszfalt-burkolatú autópálya épül 11,9 kilométer hosszon. A kész szakaszon óránként 130 kilométert lehet megtenni.

A második pályázat a Piliscsaba–Esztergom vasúti vonalszakasz felújítására vonatkozik. A beruházás során a Piliscsaba és Dorog közötti vonalat átépítik, a Dorog és Esztergom közöttit pedig korszerűsítik, a munka befejeztével a pályaszakaszon a sebesség óránkénti 60-ról 70–100 kilométeresre nő. A korszerűbb pálya révén a zajterhelés is esik.

A Piliscsaba–Esztergom vasútvonal forgalma jelenleg nagyrészt elővárosi jellegű, de a teherforgalom a Dorog–Esztergom szakaszon jelentősebb az esztergomi Suzuki-gyár és a Dorog környéki gyárak miatt – áll a NIF közleményében. A harmadik pályázatban a NIF a Budapest–Kelenföld és Székesfehérvár közötti biztosítóberendezés megújítására, s azoknak a kor követelményei szerinti átalakítására vár ajánlatokat. Jelenleg is folyik hasonló munka kivitelezése a Tárnok–Székesfehérvár szakaszon, és folyamatban van a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés a Kelenföld–Tárnok pályaszakasz korszerűsítésére.

Hamarosan indulnak a páneurópai közlekedési hálózathoz kapcsolódó Szajol–Püspökladány vasútvonal felújítási és biztosítóberendezési munkálatai is, erre vonatkozik a második három tender. A munka első lépésében a Szajol és a Kisújszállás közötti pályát korszerűsítik, a másodikban a Kisújszállás és a Püspökladány közöttit, végül a Szajol és a Püspökladány közötti szakasz teljes egészén új biztosítóberendezést telepítenek. A beruházásnak köszönhetően ezen a vonalon is biztonságosabb lesz a vasúti közlekedés, a szerelvények pedig óránként 160 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.