BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google is az egyiptomi harcok hőse lett

Wael Ghonim, a Google 30 éves marketing menedzsere az egyiptomi felkelés egyik vezéralakjává vált és ezzel közvetve a keresőóriás reputációját is javítja.

A felkelés egyik fő szervezőjének tartott Ghonim január 27-én tűnt el, majd egy egyiptomi hatóságok két nap múlva szabadon engedték és mostanra a forradalom egyik legfontosabb "arcává" vált. Ghonim eltűnésére azért figyelt oda a nemzetközi közvélemény, mert az egyiptomi menedzser a Google közel-keleti és afrikai marketingjéért felel. A menedzser sürgős személyes ügyre hivatkozva vett ki szabadságot és utazott haza Egyiptomba a tüntetések kezdete előtt.

Ghonim szabadon engedését követően elismerte, hogy ő hozta létre azt a Facebook oldalt, amely a tüntetések szervezésének egyik fő eszköze lett. Az oldalt eredetileg Khaled Said emlékére hozta létre Ghonim – a 28 éves fiatalember tavaly júniusban, az egyiptomi titkosrendőrség fogságában halt meg.

A Google eddig rendkívül visszafogottan nyilatkozott az egyiptomi eseményekről, csak munkatársa kiszabadulása kapcsán fejezte ki örömét. Az AP szerint a keresőóriás viszonylag jó kapcsolatot ápolt a Mubarak-rezsimmel, hiszen globális összehasonlításban az egyiptomi kormány aránylag kevésszer fordult a Google-hoz egy-egy internetes tartalom eltávolítása érdekében. Más kérdés, hogy a tüntetéssorozat kezdetekor Kairó egy időre megszüntette az állampolgárok internet elérését, sőt, a mobilhálózatok egy részét is kikapcsolta, így próbálva megakadályozni a demonstrációk szervezését.

A Pace Egyetem vállalatirányítási szakértője, Jack James szerint a Google jól teszi, ha csöndben figyeli az eseményeket, hiszen Ghonimon keresztül egy harminc éve sikeresen működő üzleti kapcsolatot tehet kockára, ha nyíltan kifejezi támogatását az egyiptomi forradalom mellett. Michael Useem, a Pennsylvania Egyetem professzora ugyanakkor úgy látja, hogy még ilyen passzív hozzáállás mellett is növelheti a Google tekintélyét Ghonim népszerűsége. A cég filozófiája ugyanis, hogy az információ felszabadító erő, Ghonim pedig éppen ezt testesíti meg, még akkor is, ha magánemberként cselekedett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.