BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhúzódó újracsillagozás

Július elsejétől nem használhatják minőségi kategóriaként a csillagos besorolást azok a hotelek, amelyek nem minősíttetik magukat a Magyar Szállodaszövetség által kezelt Hotelstars Union rendszerben, ez a jelen állás szerint legalább öt-hatszáz hazai szállodát érinthet majd – tudta meg a Világgazdaság.

Az eddigi kötelező osztálybesorolást váltó új, önkéntes minősítő rendszertől a hotelek színvonalának javulását várja a szakszövetség, amely azért is lobbizik, hogy a minőségjavító szállodai fejlesztésekre is lehessen támogatásért pályázni az Új Széchenyi-tervben. Az új tanúsítvány megszerzésének költsége a szálloda nagyságának és jelenlegi csillagszámának, valamint szállodaszövetségi tagságának függvényében 145 ezertől 381 ezer forintig terjedhet, négy évre szólóan.

„Magyarországon az elmúlt évtizedekben kötelező volt a szállodák kategóriába való besorolása; ez önminősítés alapján történt, az osztályozás szakmai megalapozottságát csak alig és akkor is csak névlegesen ellenőrizték. Ezt a gyakorlatot változtatta meg egy 2009-es kormányrendelet, amelynek értelmében a szállodák minősítését a Magyar Szállodaszövetség végzi 2010 negyedik negyedévétől” – magyarázta lapunknak Kovács István, a szövetség főtitkára. Ezt egy több európai országgal együtt kidolgozott egységes szállodai minősítő rendszer, a Hotelstars Union követelményei alapján végzi az MSZSZ.

A csatlakozás az új minősítő rendszerhez önkéntes jellegű, azonban az a szálloda, amelyik ezt nem teszi meg, július elsejétől nem használhatja a csillagokat minőségi kategóriaként, mert a csillag mint kategóriajelzés a Magyar Szállodaszövetség védjegye lett. A rendelet eredetileg ez év január elsejei határidőt szabott meg, azonban a rendszer, illetve a minősítések csak decemberben indultak el, így fél évvel meghoszszabbították a csillagok használatának lehetőségét. Az indulás csúszásának oka, hogy a kormányváltás miatt elhúzódott a szükséges támogatások jóváhagyása, valamint a több országot érintő közös rendszer harmonizációja és átvétele is hosszadalmas volt.

„Eddig összesen hét szálloda minősítése történt meg, jelenleg kilencven létesítménynél van folyamatban az eljárás, a célunk pedig az, hogy az év végéig elérje a 200-250-et a rendszer által minősített hotelek száma” – mondta Kovács István. Ez azt jelenti, hogy a 758 hazai hotelből 500-600-nak szinte bizonyosan nem lesz meg a júliusi határidőig a minősítése, így ők védjegybitorlást követnek el, ha nem szedik le ezután a csillagaikat. A védjegy használatának jogosultságát a szállodaszövetség, valamint valószínűleg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is ellenőrzi majd. „A hátralévő idő rövidsége miatt azonban azoknak is engedélyezzük a csillagok további ideiglenes használatát, akik július elsejéig regisztrálják magukat a szövetségnél minősítésre” – tette hozzá Kovács István, akinek reményei szerint két-három éven belül a hazai szállodák fele már a Hotelstars Union csillagait használja.

A főtitkár elmondta: a szövetség célja nem az volt, hogy a védjegyrendszerrel újabb nyűgöt okozzon az amúgy is komoly nehézségekkel küzdő hazai szállodáknak, hanem az, hogy meggyőzzék őket arról, számos előnyük származhat a Hotelstars Unionhoz való csatlakozásból. „Az új minősítéssel átláthatóbb lesz a vendégek számára a hazai, illetve a többi tagországbeli hotelek osztályba sorolása; a követelményeknek való megfelelési kényszer, valamint az utólagos ellenőrzések pedig bizonyosan megemelik a szállodák színvonalát is.

A magyar beutazóturizmus szempontjából azért is kiemelkedően fontos az újítás, mert a külföldi vendégéjszakák 75 százalékát a rendszerben részt vevő másik hat országból érkező turisták generálják hazánkban. Az egységes minősítéssel pedig biztosak lehetnek benne, hogy ugyanolyan kategóriájú hotel esetében ugyanolyan minőségű szolgáltatásra számíthatnak Magyarországon, mint a saját hazájukban, emellett jól összehasonlíthatóvá válik az országok között a szálláshelyek ár-érték aránya” – sorolta a várt pozitív hatásokat Kovács István. A Hotelstars Union rendszert népszerűsítendő tavasszal vidéki roadshow-ra, tájékoztató körútra is indul a Magyar Szállodaszövetség.

Az eddigi minősítések tapasztalatairól a főtitkár elmondta, hogy egyes szállodáknak erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy a korábban általuk meghatározott kategóriát az új rendszerben is tartani tudják, ezért a szövetség most annak érdekében lobbizik a kormánynál, hogy a hotelek a jövőben a minőségfejlesztési beruházásaik finanszírozására is pályázhassanak forrásokra az Új Széchenyi-terv keretében. Szintén jellemző volt sok esetben – említette meg a tapasztalokra visszatérve Kovács István – , hogy apró hiányosságokra kellett felhívniuk a pályázók figyelmét, például a fürdőben törülköző mellett fürdőlepedő is legyen, vagy rendelkezésre álljon borotválkozótükör, ezek ugyanis elvárások a magasabb osztályok esetében.

Nemzetközi rendszer

Hét uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország – szállodaszövetsége alapította meg 2009 decemberében a közös szállodai minősítési rendszert működtető Hotelstars Uniont.

Ennek fő célja, hogy a vendégek tájékozódásának megkönnyítése céljából azonos követelmények alapján minősítsék a hét országban jelenleg levő körülbelül 17 ezer szállodát. Azóta Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Luxemburg is kifejezte csatlakozási szándékát; felvételükre várhatóan 2011-ben kerül sor, és olyan EU-n kívüli államok, mint Izrael, Törökország is érdeklődést mutattak az egységes szállodai minősítési rendszer iránt.

A Hotelstars Union alapítóinak az a szándéka, hogy a többi uniós tagország szállodaszövetségét is rábírják a csatlakozásra, e tekintetben jelentős esemény, hogy március elsején Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatkozhat a Hotelstars Union a képviselőknek.

Ennek fő célja, hogy a vendégek tájékozódásának megkönnyítése céljából azonos követelmények alapján minősítsék a hét országban jelenleg levő körülbelül 17 ezer szállodát. Azóta Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Luxemburg is kifejezte csatlakozási szándékát; felvételükre várhatóan 2011-ben kerül sor, és olyan EU-n kívüli államok, mint Izrael, Törökország is érdeklődést mutattak az egységes szállodai minősítési rendszer iránt.

A Hotelstars Union alapítóinak az a szándéka, hogy a többi uniós tagország szállodaszövetségét is rábírják a csatlakozásra, e tekintetben jelentős esemény, hogy március elsején Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatkozhat a Hotelstars Union a képviselőknek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.