BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Főgáz: 75 ezerrel több lett, maradhat?

A Tigáz holnapig kérheti engedélye kibővítését

Párbaj. A Főgáz Zrt. beadta a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) egyetemes szolgáltatói engedélye kibővítésére vonatkozó kérelmét, mert hosszú távon is meg kívánja tartani azt a mintegy 75 ezer háztartási ügyfelet, akit jelenleg 90 napra kijelölt végső menedékes szolgáltatóként lát el. A kibővítés földrajzilag értendő. Eszerint a cég a rivális Tigáz ellátási területén április után is képes lesz ellátni a volt emfeszes ügyfeleket. A MEH-nek legkésőbb április 13-ig kell a kérelmet elbírálnia és határozatát meghoznia.

A Főgáz azt követően jutott a 75 ezer ügyfélhez, hogy január 5-én a MEH felfüggesztette a pénzügyi zavarba került, a fogyasztókat biztonsággal ellátni nem képes EMFESZ Kft. gázkereskedői engedélyét, majd ügyfeleit január 13-án a bekért kötelező ajánlattételek után 90 napra elosztotta az egyetemes szolgáltatók és a gázkereskedők között. A Tigáz területén lévő háztartásokat, kisfogyasztókat és önkormányzatokat úgynevezett végső menedékes szolgáltatóként a Főgáz nyerte meg. Vezérigazgatója, Koncz László már januárban jelezte, hogy a frissen szerzett ügyfélkör végleges megtartása érdekében cége kibővíttetné egyetemes szolgáltatói engedélyét. „A Főgáznál végzett felmérés szerint az érintett 75 ezer fogyasztó döntő hányada megmaradna a Főgáz egyetemes szolgáltatásában. Mindöszsze 0,4 százalékuk jelezte, hogy legelső szolgáltatójához, a Tigázhoz szeretne visszalépni” – tájékoztatták lapunkat a társaságnál.

Nyitott annak az 57 ezres fővárosi fogyasztói csoportnak a sorsa is, amelyet viszont épp a Tigáz szerzett meg a január 13-i liciten, de amelyet a Főgáz is visszavár. Januárban a Tigáznál is arról tájékoztatták lapunkat, hogy ők is meg akarják tartani új ügyfélkörüket, most viszont nem mondták meg, hogy beadták-e a Főgáz ellátási területére vonatkozó egyetemes szolgáltatói engedélykérelmet. Ám emlékeztettek, hogy ezt március 1-jéig, azaz holnapig tehetik meg.

A fővárosban a Tigáz és a Főgáz is ugyanazt a tarifát kérheti, s azonos lehet a tarifa a Tiszántúlon is, bárki is az egyetemes szolgáltató. A verseny tehát a szolgáltatások minőségén, a kedvezményeket kínáló termékeken dőlhet el. (A Főgáznak van gázszámladíjat csökkentő terméke.)

A Tigáz–Főgáz párbaj érdekessége, hogy mindkét társaságban jelentős hányaddal képviselteti magát az RWE Gas International BV. Mellettük a Tigáz oldalán az olasz Eni energiaipari csoport, a Főgáz részéről pedig a Fővárosi Önkormányzat versenyez a hazai fogyasztókért, kisebb tulajdonosok mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.