BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy kisvárost irt ki évente a dohányzás - az állam is jobban jár, ha tiltják

Százharminc milliárdnál többe kerül az országnak a dohányzás, mint az abból származó adóbevétel. Évente 26 ezren halnak bele e szenvedélybe, a három évesnél kisebb gyermekek középfülgyulladásának 90 százalékáért a szülők dohányzása okolható. Sürgető a dohányzást szabályozó törvény szigorítása.

Nem rövidül meg a költségvetés, ha kitiltják a közterületekről és vendéglátó helyekről a dohányosokat – állítja a fejlett országok tapasztalataira alapozva Bodrogi József egészségügyi közgazdász. Az íreknél, a spanyoloknál, az USA tagállamaiban is a szigorítást követő pár hónap alatt visszaállt a megszokott forgalom. Számadatok igazolják, hogy már most 132 milliárd forinttal többe kerül a dohányzás a büdzsé 325 milliárd forintos dohányadó bevételénél az intézményi egészségügyi ellátás, a megbetegedettek gyógyszereinek támogatása és az emiatt rokkanttá váltak nyugdíja miatt.

Hazánk lakosságának 36 százaléka dohányzik, ami másfélszer magasabb az Európai unió átlagánál. Úgy tűnik, hogy a fejlett országok elfogadták az Egészségügyi Világszervezet véleményét: a dohányzás szenvedélybetegség, azt gyógyítani kell. S rájöttek, hogy érdemes invesztálni a népegészségügyi programokba, tudatosítani az emberekkel: az életmód, s abban a cigaretta 50 százalékban felel az egészségért, amely a legértékesebb társadalmi-gazdasági tőke.

Amíg az USA-ban az 1960-as években a lakosság fele dohányzott, mára az arány 20,6 százalékra esett vissza. Ám annak ellenére, hogy a GDP 17,2 százalékát költik egészségügyre (nálunk 4,6 százalékát), a gyógyítási technológiák drágulása miatt kevésnek bizonyul, ezért azt tervezik, hogy termékdíjat vetnek ki az egészségkárosítást okozó termékekre, aminek összege a gyógyító ágazatban marad.

Szakemberek szerint a dohány az egyetlen olyan termék a fogyasztói kosárban, ami nem csak a fogyasztót, hanem a környezetében élők egészségét is károsítja, ezért kell megóvni az embereket a passzív dohányzás hatásaitól. Ezt törvényi úton érhetik el, ám az is fontos, hogy csökkenjen a dohányosok száma. Ezt a jövedéki adó emelésével lehet megcélozni, ami – ugyancsak bizonyítottan – csökkenti a fogyasztást. Ám mivel sosem szűnik meg a dohányzás, a drágább dohánytermékek miatt mégsem lesz kevesebb a büdzsé bevétele. Tíz százalékos jövedéki adóemelés hatására nálunk becsülten 6 százalékkal csökkenne a fogyasztás. Amúgy a jövedéki a adó egyharmada származik a dohánytermékekből, a többi az üzemanyag és az alkohol adójából – mondta Bodrogi József.

Szakorvosok szerint a koraszülések és az újszülöttek alacsony testsúlya az anya dohányzására vezethető vissza, a három évnél kisebbek körében gyakori középült gyulladás 90 százalékáért pedig a szülők dohányzása a felelős. A húsz éve dohányzók 75 százaléka számíthat valamilyen rákbetegség kialakulására. Leggyakoribb a tüdőrák, aminek következtében hazánkban évente 8,5 ezren vesztik életüket. S ha az összes halálozást nézzük, úgy évente egy kisvárosnyi népesség, 26 ezer ember veszti el az életét. Ez nem csak a családoknak veszteség, óriási a gazdasági kára is – tette hozzá. Így, ha a törvény szigorítását elfogadja a parlament, az nem csak az emberek életét, de a nemzetgazdaság életképességét is szolgálja – állítja az egészségügyi közgazdász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.