BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszámolnák az atomenergiát az Európai Unióban

Egyre több ország számolná fel az atomenergiát az Európai Unióban a fukusimai katasztrófa hatására. A két legnagyobb atomenergia-termelő – Franciaország és Németország – azonban nem ért egyet a tervvel.

Európaszerte felszámolná az atomenergia felhasználását, az erőművek működtetését egy maréknyi ország, mint Ausztria, Görögország, Luxemburg, Dánia és Írország. A legfőtbb atomenergia-termelők, Franciaország és Németország azonban ellenzi a tervet.

Az osztrák gazdasági miniszter az energiáért felelős vezetők találkozóján Brüsszelben az erős egymásrautaltságra hívta fel a figyelmet. Szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb készítsen egy hosszú távú tervet a közösség energiaellátását illetően, mégpedig úgy hogy következő években számolja fel teljesen az atomerőműveket. Az országok az atomerőművek és az európai energiellátás teljes felülvizsgálatáról is döntött.

Ez a kérdés azonban biztosan nem Bécsben dől el, a német és francia képviselők ugyanis már jelezték, hogy nem látják szükségét annak, hogy erről szóló tárgyalásokat folytassanak. A francia ipari miniszter, Eric Besson szerint azért nincs értelme erről beszélni, mert Európában soha nem tapasztaltak a Japánt ért katasztrófához még hasonlót sem.

A német gazdasági miniszter Rainer Brüderle inkább egy egységes európai elektromos hálózat kiépítésére tett javaslatot. Németországban már most is 3500 kilométernyi vezeték hiányzik. Brüderle szerint, ha megújuló energiára szeretnének az államok átállni, további hálózat kiépítésére lesz szükség.

Franciaország az Egyesült Államok után a világ második legjelentősebb nukleáris hatalma: az ország 19 atomerőművében működő 58 reaktor a franciák áramellátásának mintegy 75 százalékát adja.

Németországban 12 atomerőmű működik, amelyek a honi energiaszükséglet mintegy 12 százalékát adják, s kizárólag áramtermelésre használják. Az Európai Unióban összesen 143 atomerőmű működik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.