BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán imádja a robotokat, de az atomerőművekből kizárja őket

Japán a robotika élharcosa, az országban működő cégek számtalan területen használható robotokat fejlesztették, az atomerőműveket viszont nem bízzák a gépesített munkaerőre.

A Reuters elemzésében emlékeztet arra, hogy a Japánban legyártott robotok a legkülönbözőbb feladatokra alkalmasak: hegedűlnek, maratont futnak vagy esküvőket vezetnek le, ugyanakkor a legkézenfekvőbb területen, a veszélyes üzemekben nem szívesen használják őket. A nukleáris iparágban elterjedt gyakorlat a robotok bevetése olyan rutinfeladatok elvégzésére, mint a sugárzás mérése vagy a csővezetékek karbantartása. Európai fejlesztők olyan robottal is előálltak, amely akár a falra is képes felmászni, miközben a sugárzás mértékét rögzíti.

Ugyanakkor a japán atomenergia hivatal illetékese szerint sem korábban, sem most nem használnak robotot a fukusimai atomerőműben. Holott a robotok jól jöttek volna a jelenlegi vészhelyzetben, hiszen tegnap a mentési munkálatokat végző dolgozóknak egy időre el kellett hagyniuk a helyszínt a túl magas hőmérséklet és sugárzás miatt.

Japán világelső a robotikában, ennek ellenére a hírügynökség összefoglalója szerint számos, érzékeny területen nem alkalmaznak robotokat, mivel jobban bíznak az emberi intelligenciában. Robotokat egyébként az elmúlt évtizedek során az összes súlyos nukleáris balesetben használtak, így a Three Mile Island-i és a csernobili katasztrófa helyszínén is.

Kim Seungo, a dél koreai atomlétesítményeket kiszolgáló robotok egyik tervezője szerint Japán azért mellőzi a robotokat, mivel azokat az erőművek kiépítésekor kell beüzemelni, hiszen csak így tudnak tájékozódni az adott üzemben. A fukusimai létesítményt a hetvenes években építették, amikor a technológia még kezdetleges volt. Más kérdés, hogy Japán többek között olyan, összetett robotokat is készít, amelyek földrengések után a romok között kutatnak túlélők után, vélhetően ezeknek sem mutatják meg előzetesen az útvonalat. Kim szerint viszont a japán atomerőművek nem fogadták szívesen a robot munkaerők bevetését, mert nem bíznák a létesítményt gépekre.

Mint arról beszámoltunk, a Fukusima atomerőmű megsérült blokkjainak oltási feladatait végző technikusok állandó életveszélyben vannak az ABC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó fizikus szerint."Mintha vízipisztolyokkal próbálnánk eloltani egy tomboló erdőtüzet" - nyilatkozta a japán hatóságok legújabb oltási kísérleteiről az ABC hírtelevíziónak Misio Kaku fizikus. A Fukusima 1-es atomerőmű megsérült blokkjait, ugyanis a hatóságok rendőrségi vízágyúkkal és ólombéléssel megerősített helikopterekkel kísérlik meg hűteni addig, amíg az erőmű hűtőrendszerének helyre nem áll az áramellátása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.